Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αποκρατικοποιήσεις και… ξεπούλημα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η πραγματικότητα δείχνει πως στα εξίμισι χρόνια του Μνημονίου δεν έχουν γίνει πολλές αποκρατικοποιήσεις. Κάθε πρόγραμμα, κάθε σχέδιο έπεφτε έξω τις περισσότερες φορές λόγω πολιτικού κόστους.
Μόνο ο ΟΛΠ, το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το στοιχειωμένο deal της ΔΕΣΦΑ έχουν προχωρήσει. Θα ήταν πολύ καλύτερο για τη χώρα αν αυτές οι αποκρατικοποιήσεις είχαν γίνει νωρίτερα, πιθανότατα και πριν από τα μνημονιακά έτη. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν ακόμη αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

ΕΔΩ υπάρχει, όμως, ένα παράδοξο, γιατί πλέον οι δανειστές και όχι η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν το πάνω χέρι στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι συμφωνίες δεν θα είναι υποχρεωτικό να κυρώνονται από το Κοινοβούλιο. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αποτυχία της 17ωρης διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ πρέπει να γίνουν, αλλά χρειάζεται ρεαλιστικός σχεδιασμός και όχι λαϊκισμός. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα το αποδεικνύουν. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έφερε περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο, καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους πολίτες μέσω υγιούς ανταγωνισμού. Αυτός είναι και ο ορισμός της σωστής αποκρατικοποίησης.

ΤΩΡΑ μπαίνουν στο δρόμο της πώλησης οι εταιρίες υδρεύσεως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που είχαν κατορθώσει να αποφύγουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χρειάζεται προσοχή όχι μόνο επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αλλά και επειδή η παροχή είναι αναγκαστικά μονοπωλιακή. Αυτός είναι και ο ορισμός της λανθασμένης αποκρατικοποίησης.

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και η ΔΕΗ για την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει διότι υποτίθεται πως δεν την πουλάει. Η κυβέρνηση «πέτυχε» για τη ΔΕΗ να κρατήσει όλο το κόστος παραγωγής, αλλά να παραχωρήσει το 50% των πελατών της έως το 2019. Αυτό μπορεί να δημιουργεί χαμόγελα σε ιδεοληπτικούς αριστερούς και συνδικαλιστές, αλλά θα φέρει δάκρυα, γιατί κάνει κάτι χειρότερο, οδηγεί τη ΔΕΗ σε αναγκαστική χρεοκοπία, οπότε και σε αναγκαστική πώληση και μάλιστα έναντι ευτελούς τιμήματος. Αυτός είναι και ο ορισμός της λαϊκιστικής μη αποκρατικοποίησης που ισοδυναμεί με ξεπούλημα.

ΓΙΑ να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων πρέπει όποιος τις υλοποιεί να τις πιστεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλάει τα πάντα, απλά για να κρατηθεί στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας που είχε κάνει «σημαία» τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ τώρα «πνίγεται» πολιτικά στους ποταμούς των ψευδοϋποσχέσεών του…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου