Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Σε τροχιά υλοποίησης τέσσερα εμπορευματικά κέντρα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΟΣΕ

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου εμπορευματικού κέντρου της χώρας στο Θριάσιο Πεδίο, όπου μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιλεγεί ανάδοχος. Στόχος της διοίκησης της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι μέσα στο Διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2017 να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου που θα αλλάξει τα δεδομένα στις εμπορευματικές μεταφορές της χώρας μας.

Πριν από τη λήξη του χρόνου θα γίνει και η δημοπράτηση του εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδιασμός της ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει και δύο ακόμα εμπορευματικά κέντρα που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2017 και συγκεκριμένα αυτό της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας.

Όπως είπε μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Α. Σχίζας, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχει γίνει η επιλογή του προσωρινού αναδόχου και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Η απόφαση θα λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και μέσα στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ωστόσο θεωρεί εφικτή την υλοποίησή του.

Στρατόπεδο Γκόνου

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου-μαμούθ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχου με αυτό που δρομολογείται στο Θριάσιο της Αττικής.

Ήδη η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του δεύτερου εμπορευματικού κέντρου της χώρας και πριν από το τέλος Οκτωβρίου θα βγει στον «αέρα» για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών. «Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει διαβούλευση για το έργο με στόχο το πρώτο τρίμηνο του 2017 να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές», είπε ο κ. Σχίζας.

Ο διαγωνισμός επισπεύδεται με στόχο Θριάσιο και Θεσσαλονίκη να δημιουργήσουν το πρώτο δίκτυο εμπορευματικών κέντρων στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σημαντικό αμερικανικό και όχι μόνον επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένης και της στρατηγικής θέσης της περιοχής στα Βαλκάνια.

Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξή του αλλά και η ωρίμαση του έργου, που θα προχωρήσει με διεθνή διαγωνισμό, προέρχεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, ο οποίος έχει προχωρήσει τη διαβούλευση τόσο με φορείς της βορείου Ελλάδος όσο και με τον ΟΛΘ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως φαίνεται από τις μελέτες που έχει εκπονήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ, προκειμένου να είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός οικονομικά βιώσιμου εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών στη Θεσσαλονίκη, απαιτείται η συνεργασία της ΓΑΙΑΟΣΕ με την έκταση 672 στρεμμάτων που διαθέτει στο στρατόπεδο Γκόνου στην περιοχή των Διαβατών και του εμπορικού λιμένα Θεσσαλονίκης.

Για τον λόγο αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει τη συνεργασία με τον ΟΛΘ, έτσι ώστε κατά την αποκρατικοποίηση του λιμένα να δοθεί η δυνατότητα στον μελλοντικό επενδυτή κάτω από τις προϋποθέσεις που θα τεθούν να συλλειτουργήσει με τον ενδεχόμενο επενδυτή που θα έχει αναλάβει τη δημιουργία και διαχείριση του εμπορικού κέντρου ή να αναλάβει και ο ίδιος τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πλειοψηφία των φορτίων διεθνούς προορισμού που διακινούνται από τον ΟΛΘ είναι χύδην εμπορεύματα, πρώτες ύλες, ή γενικό φορτίο, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη μεγάλης έκτασης για προσωρινή εναπόθεση και ενδιάμεση επεξεργασίας, που μπορεί να καλυφθεί με επιτυχία από τον χώρο που διαθέτει η ΓΑΙΑΟΣΕ. Να σημειωθεί πως ήδη έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού φυσικού αέριου TAP έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων ως χώρο κεντρικής αποθήκευσης και διανομής σωλήνων. Η ΓΑΙΑΟΣΕ προχωρά και στον καθαρισμό αυτής της έκτασης.

Υπενθυμίζεται πως το 2007 με το νόμο 3534/2007 διατέθηκε κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. γεωτεμάχιο 672.000 τ.μ. ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο Δήμο Εχεδώρου, που αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου. Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί και απαιτείται η αναβάθμισή της. Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκταση και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν υλοποιηθεί τα οφέλη που αναμένονται από τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά και από το δεύτερο εμπορευματικό που αναμένεται να κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Συγκεκριμένα:

[1] Θα επέλθει σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής διάθεσης του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή, στόχος ιδιαίτερα απαιτητός στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

[2] Θα επέλθει μείωση του όγκου της βαριάς κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της χώρας, με άμεση συνέπεια οφέλη οικονομικά, περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά.

[3] Θα αξιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό η μη αξιοποιήσιμη σήμερα μεταφορική ικανότητα της σιδηροδρομικής υποδομής, με οφέλη οικονομικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά.

[4] Θα δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, ενώ δεν απαιτεί μεγάλα κεφάλαια για τις απαραίτητες υποδομές (με την προϋπόθεση της παροχής της αναγκαίας γης από το Δημόσιο).

Εμπορευματικό κέντρο στη Λάρισα

Εμπορευματικό Κέντρο στη Λάρισα με στόχο η περιοχή να συγκεντρώνει αγροτικά κυρίως προϊόντα τα οποία θα φτάνουν με μειωμένο κόστος αλλά και γρήγορα στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, θα προκηρύξει η ΓΑΙΑΟΣΕ μέσα στο 2017. Η Λάρισα μπορεί να μην έχει λιμάνι όμως η δυναμική της και η γεωγραφική της θέση, είναι σύμφωνα με την επιχείρηση τέτοιες που μπορούν να φιλοξενήσουν το πρώτο χερσαίο Εμπορευματικό Κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εμπορευματικό κατασκευαστεί σε έκταση 300 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ στη περιοχή της Γυρτώνης έξω από τη Λάρισα, σε συνεργασία με τον Δήμο.

Προϋπόθεση η μεταφορά του σταθμού διαλογής του ΟΣΕ που βρίσκεται σήμερα στο Μεζούρλο (εντός του οικιστικού ιστού της πόλης), στον χώρο που θα κατασκευασθεί το κέντρο.

Αλεξανδρούπολη
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο διαγωνισμός

Η ΓΑΙΑΟΣΕ μέσα στο 2017 προωθεί και την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη όπου ο Δήμος κατέχει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για δόμηση εμπορευματικού κέντρου περίπου 200.000 τ.μ. Το έργο απαιτεί περαιτέρω προετοιμασία και συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ). Να σημειωθεί πως στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση του ΟΛΑ, το μετοχικό κεφάλαιο του οποίου βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό του. Η εκτίμηση της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα μπορούσε να προκηρυχθεί διαγωνισμός από κοινού με τον Δήμο.

Συντάκτης:  Μαρία Μόσχου
Πηγή: imerisia.gr