Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Έρμαια των διαρρηκτών οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Αρκαδίας.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου είναι συνυφασμένο με την ίδια την ιστορία της Ελλάδας. Με την έναρξη της λειτουργίας του η οικονομία ολόκληρης της Πελοποννήσου άλλαξε και οι πόλεις και τα χωριά της δύσβατης εν πολλοίς έκτασής της συνδέθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Μεγάλης έκτασης είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αρκαδίας το οποίο έχει δυστυχώς ερημώσει. Αυτή η ερήμωση προσβάλλει την ιστορία του, ενώ στερεί από τους ταξιδιώτες μοναδικές εμπειρίες -φτάνει να αναφέρουμε ότι το πέρασμα του Καλογερικού (το υψηλότερο σημείο σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα) έχει ύψος 814μ.

Ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου είχε μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, ενώ για πολλά χωριά ήταν το μοναδικό δημόσιο μέσο μεταφοράς έως ακόμα και τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα έχει την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και διάλυσης. Σταθμοί έχουν ληστευθεί, εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί, αρκετά δε κτίρια έχουν καεί από τις φωτιές του 2007 ή από τους παράνομους μετανάστες που συχνά καταφεύγουν τόσο σε βαγόνια όσο και σε σταθμούς και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν τον χειμώνα κάνοντας χρήση των ξύλινων μεσοτοιχιών ή των πατωμάτων των ίδιων των κτισμάτων, με αποτέλεσμα συχνά η φωτιά να ξεφεύγει από τον έλεγχο. 

Έχουν καεί αρκετά κτίρια, όπως οι χαρακτηρισμένοι σταθμοί Μεγαλόπολης, Αιγίου, Λεονταρίου κ.ά., ενώ αρκετοί άλλοι (χαρακτηρισμένοι μνημεία ή μη) ρημάζουν από την εγκατάλειψη. Δυστυχώς το μειωμένο προσωπικό δεν επαρκεί για τη φύλαξη αυτών των κτιρίων, με αποτέλεσμα σίδερα, αλουμίνια και όλα τα υλικά να γίνονται λεία των διαρρηκτών, οι οποίοι αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους και στη συνέχεια τα πωλούν.

Πρόσφατα ακόμα μία κλοπή ήρθε να συμπληρώσει τη ρημαγμένη πλέον ύπαρξη των σιδηροδρομικών σταθμών, αυτή στο χωριό Μάναρη του Δήμου Τρίπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοί δράστες λεηλάτησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό αφαιρώντας μία αλουμινένια εξωτερική πόρτα καθώς και ίδιου υλικού αντικείμενα όπως παράθυρα και πόρτες στο εσωτερικό του κτιρίου.
Για την κλοπή έχει ενημερωθεί η Αστυνομία Αρκαδίας. Όπως μας βεβαίωσε, η κλοπή έγινε το τελευταίο δεκαήμερο.

Όπως αναφέρθηκε και σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του χωριού Μάναρη: 

Γνωστοί;.. Άγνωστοι;.. Αφαίρεσαν τα κουφώματα από το σταθμό του χωριού.
Όσο πάει και πληθαίνουν τα κρούσματα. Η Αστυνομία, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει και πολλά!

Πηγή: arcadiaportal.gr