Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης.

Η Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης είναι μια ελληνική υπεραστική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με την Αλεξανδρούπολη, και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι η τρίτη πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της Ελλάδας μετά την γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης και τη γραμμή Αθηνών - Καλαμπάκας, καθώς και η πιο σημαντική της βόρειας Ελλάδας. Ο ανατολικός τερματικός της, είναι το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, από τον οποίο εκκινούν τοπικά τρένα προς τα Δίκαια Έβρου. Η γραμμή περνάει επίσης μέσα από τη Δράμα και τη Ξάνθη, και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας.
Η γραμμή ξεκίνησε να λειτουργεί το 1896, ως προέκταση της υπάρχουσας γραμμής από την Κωνσταντινούπολη προς την Κεντρική Μακεδονία.
Ο δυτικός τερματικός της γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει βόρεια περνώντας από το Κιλκίς, μέχρι να φτάσει την ανατολική ακτή της λίμνης Δοϊράνης. Προχωράει κατά μήκος της βόρειας ακτής της λίμνης Κερκίνης και διασχίζει τον ποταμό Στρύμονα κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Η γραμμή προς τη Σόφια διακλαδώνεται εδώ και προχωράει στο τελωνείο του Προμαχώνα. Η γραμμή συνεχίζει στα ανατολικά προς τις Σέρρες και τη Δράμα. Διασχίζει τον ποταμό Νέστο στο Παρανέστι Δράμας και τον ακολουθεί μέχρι τους Τοξότες Ξάνθης. Περνάει από την Ξάνθη και την Κομοτηνή και προχωράει προς το Αιγαίο Πέλαγος, για να καταλήξει στην Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη, υπάρχει ανταπόκριση με τη γραμμή Λιμένας Αλεξανδρούπολης - Δίκαια. Ωστόσο, υπάρχει και δυνατότητα απευθείας σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Δικαίων, μέσω ενός δρομολογίου την ημέρα με αφετηρία το Σταθμό Θεσσαλονίκης και ένα δρομολόγιο με αφετηρία το Σταθμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης.


Πηγή: el.wikipedia.org