Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Σπίρτζης: Χρεωμένες ΔΕΚΟ θα αγόραζε μόνο ο Ιησούς Χριστός.


Τι είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών

Η κυβέρνηση προσπαθεί να "χρυσώσει" το χάπι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, καθώς εντάσει στις αποκρατικοποιήσεις άλλες έξι ΔΕΚΟ.
Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων στην προσπάθειά του να πείσει τόσο τους φορείς όσο και την αντιπολίτευση ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν επικαλέστηκε τα χρέη των ΔΕΚΟ.

Αμέσως μετά ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ενώ επεσήμανε ότι «το μόνο που άλλαξε είναι η εισφορά για την υγεία. Πρόκειται για 11 ευρώ παραπάνω εισφορά και φτάνει στα 30 ευρώ».

«Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής κι όσες την αβαντάρουν δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει εταιρεία που έχει 800 εκ. ευρώ δάνεια και δεν έχει περιουσία αλλά πολλά εκατομμύρια διεκδικήσεις, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπιρτζης. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του πρόσθεσε «Ποιο είναι το χρέος των Κτιριακών Υποδομών και οι υποχρεώσεις από τα προηγούμενα χρόνια; Ποιο το χρέος στην ΕΚΤ; Να μας πείτε για να δούμε πως μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν μπορεί ένας φορέας με μεγάλο χρέος να πάει για ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την Αττικό Μετρό. Δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης εργαζομένων. Θα σας απαντήσει και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Βερναρδάκης που ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο»

Από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού πολυνομοσχεδίου στην Βουλή οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Τα πυρά συγκεντρώνουν οι διατάξεις που περνούν άλλες έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΔΕΗ,ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό) και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που ακυρώνουν τις όποιες θετικές πρόνοιες του πρόσφατου ασφαλιστικού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανώλης Δανδουλάκης πρόεδρος του σωματείων εργαζομένων της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών χαρακτήρισε «εγκληματική» την ένταξη στο Υπερταμείο «της εταιρείας που κατασκευάζει σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια… Βάζουν σε ένα τσουβάλι όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής είπε ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος «αυτοδιασύρεται και ακυρώνεται ξεψηφίζοντας διατάξεις που ο ίδιος έφερε πριν από λίγους μήνες» ενώ ο πρόεδρος της ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος σημείωσε ότι «ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι θα τα πάρει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους αδύναμους. Δεν ισχύει. Έρχεται να αποσύρει ότι θετικό υπήρχε για τους νέους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Επιβάλει κάθετη φτωχοποίηση».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Ι. Σινιόρης εξήγησε ότι αν και το πλειοψηφικό πακέτο μένει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου θα περάσει στον ιδιώτη το μάνατζμεντ με αποτέλεσμα «να έχουμε αύξηση τιμολογίων».

Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου τουριστικών καταλυμάτων Αντωνης Μεγγούλης υποστήριξε ότι η μεταφορά στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ των ιδιοκτητών μικρών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτωβ τους 2.000 κατοίκους τους οδηγεί στο «λουκέτο». «Δεν πρέπει να γίνει η ένταξη στο υπερταμείο» προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση – παρά τα όσα λέει – οδηγεί τις ΔΕΚΟ σε ιδιωτικοποίηση και πρόσθεσε «Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει το 17% της ΔΕΗ θα προχωρήσει στην πώλησή του; Το λέω αυτό γιατί άλλα λέει ο κ. Σκουρλέτης και άλλα ο κ. Πιτσιόρλας»

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σε παρέμβασή του είπε πως "μην θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγετε από την αντιπολίτευση ότι η μεταφορά στο υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Η αντιπολίτευση δεν έχει επιλέξει την συνεννόηση αλλά την υπονόμευση. Δεν γίνεται η συζήτηση όταν ταυτίζεται η μεταφορά 

Γι αυτό υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ που στην σύστασή του έχει ιδιωτικοποιήσεις.Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Πηγή: parapolitika.gr