Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Αναζητώντας χαμένους θησαυρούς!

Δεν τους έχει βρει ποτέ κανείς. Κάποιοι υπάρχουν, κάποιοι ίσως ή μάλλον… όχι. 
Κάποιοι πιστεύουν ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας άλλοι όμως είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν ακόμη και τη ζωή τους… στο κυνήγι τους.

Ένα αφιέρωμα της Deutsche Welle σε μερικούς πραγματικά χαμένους θησαυρούς…


Ακάθεκτοι οι κυνηγοί θησαυρών αναζητούν το γεμάτο χρυσό τεθωρακισμένο τρένο των ναζί, το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται θαμμένο στο Βάλμπριτς της Πολωνίας. Αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος, η φαντασία όσων παρακολουθούν την υπόθεση εξακολουθεί να οργιάζει.


Αναζητώντας τη χαμένη Ατλαντίδα, την περιβόητη και πάμπλουτη πόλη του αρχαίου κόσμου. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια. Λέγεται ότι η μυθική πόλη βυθίστηκε στη θάλασσα πριν από 11.400 χρόνια. Εδώ και αιώνες ερευνητές αναζητούν αποδείξεις στους ωκεανούς για την ύπαρξή της, επικαλούμενοι τη μαρτυρία του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα.


Όσοι δουν την ανακατασκευή του κεχριμπαρένιου δωματίου στο ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης στην Αγ. Πετρούπολη κατανοούν γιατί χαρακτηρίζεται όγδοο θαύμα του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ναζί κατακτητές αφαίρεσαν την επένδυση από τους τοίχους και την μετέφεραν σε 28 κούτες στη Γερμανία. Από τότε αγνοείται. Μόνο λίγα θραύσματα εμφανίστηκαν μετά το 1945.


Λέγεται ότι ο Θεός έδωσε πριν 3.000 χρόνια την εντολή για την κατασκευή της Κιβωτού από ξύλο ακακίας, στην οποία φυλάσσονταν οι πλάκες με τις Δέκα Εντολές. Σύμφωνα με την παράδοση η Κιβωτός της Διαθήκης χάθηκε πριν από 2.600 χρόνια. Ειδικοί εκτιμούν ότι βρίσκεται θαμμένη κάτω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία αρχαιολογική απόδειξη για την ύπαρξή της.


Σύμφωνα με τον μύθο ο αμύθητος θησαυρός των Νιμπελούνγκεν καταποντίστηκε στο Ρήνο κοντά στην πόλη Βορμς. Λέγεται μάλιστα ότι ο θησαυρός αποτελούνταν από δώδεκα κιβώτια γεμάτα χρυσό και πολύτιμα πετράδια. Αναρίθμητοι ερευνητές αναζήτησαν τα αμύθητα πλούτη των Νιμπελούνγκεν στο διασημότερο γερμανικό ποτάμι χωρίς ωστόσο επιτυχία.


Το κυνήγι για το Άγιο Δισκοπότηρο, το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποίησε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο, ξεκίνησε ήδη τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με την παράδοση ένας από τους μαθητές του Χριστού φύλαξε εκεί αίμα από τη Σταύρωση. Το Άγιο Δισκοπότηρο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια από τις ταινίες Indiana Jones.

Ο μύθος κάνει λόγο για έναν άνθρωπο ο οποίος αναζητά έναν θησαυρό στην άκρη του ουράνιου τόξου, αλλά τελικά παραιτείται. Μια μέρα βρίσκεται στην άκρη ενός ουράνιου τόξου και συνειδητοποιεί ότι ο θησαυρός που κυνηγούσε είναι ο ίδιος. Ίσως αυτό είναι το κοινό στοιχείο όλων των κυνηγών θησαυρών. Δεν αναζητούν τα πλούτη, αλλά τον εαυτό τους.

Πηγή: tvxs.gr