Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Θεσσαλονίκη: Ο σιδηροδρομικός σταθμός θα γίνει… φανταστικός τόπος!

Σε ένα φανταστικό τόπο μετατρέπεται αύριο ο σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης, μέσα από ένα εργαστήριο ποίησης για παιδιά που διοργανώνει η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκη.
Η δράση εντάσσεται στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου», στην οποία συμμετέχουν 125 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

«Σχεδιάσαμε μία δράση στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού. Το θέμα της ημέρας είναι «ένας φανταστικός τόπος». Θα εξερευνήσουμε τον σταθμό και θα τον μετατρέψουμε σε ένα φανταστικό τόπο μέσα από ένα εργαστήριο ποίησης. Τα παιδιά θα επισκεφθούν το σταθμό, θα μάθουν την ιστορία του, θα καταγράψουν όλες τις πινακίδες, θα τις μετατρέψουν σε πινακίδες ενός φανταστικού τόπου και θα δημιουργήσουν μέσα από αυτό το υλικό τα δικά τους ποιήματα. Επίσης θα διαβάσουμε ποιήματα που έχουν σχέση με τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης” ανέφερε στην εκπομπή «Πανόραμα» στο «Πρακτορείο FM 104,9», η βιβλιοθηκονόμος της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου – Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Τράπτσιου.


Η δράση θα αρχίσει στις 11.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 14:00 με ξενάγηση των μικρών εξερευνητών από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στους χώρους του σταθμού και σε βαγόνια τρένων.

Η φετινή «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η οποία άρχισε στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης.

Κάθε μέρα οι βιβλιοθήκες έχουν μια θεματική αποστολή εξερεύνησης που φέρνουν εις πέρας με τη βοήθεια κοινής βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων. Κάθε βιβλιοθήκη επιλέγει διαφορετικό μέσο εξερεύνησης: την ποίηση, τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία, την ραπτική κ.ά. Γονείς και παιδιά συμμετέχουν κάθε μέρα σε μια νέα αποστολή, σ’ ένα πανελλήνιο παιχνίδι εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν και καταγράφουν.

Στόχος μας είναι τα παιδιά να βλέπουν ένα θέμα και από μία άλλη σκοπιά, μέσα από την εξερεύνηση, να μάθουν να ψάχνουν, να εξερευνούν, σημείωσε η κ. Τράπτσιου.


Η αυριανή αποστολή εξερεύνησης στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης υλοποιείται από την Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά, τη βιβλιοθηκονόμο Πετρούλα Βόλτση και τις εθελόντριες Αγγελική Φατίση και Ιωάννα Λιούτσια υπό την καθοδήγηση της Ειρήνης Βοκοτοπούλου, σχεδιάστριας της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για δεύτερη χρονιά βρίσκονται στο πλευρό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συμβάλλοντας στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη δράση σε σιδηροδρομικό σταθμό πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου, με σκοπό να ανακαλύψουν τα παιδιά τις χρήσεις ενός εισιτηρίου και τα εισιτήρια δόθηκαν δωρεάν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ακράτας και ακολούθησε η δράση στον Βόλο στις 28 Ιουνίου. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου, στις 22 Ιουλίου, θα δοθούν δωρεάν εισιτήρια με αποστολή την εξερεύνηση μιας μηχανής.

Καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα ανταλλάσσουν εμπειρίες από τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr.


Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 βιβλιοθήκες σε ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής για πέμπτη συνεχή χρονιά, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Πηγή: typosthes.gr