Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Τα δικαιώματα των επιβατών -Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν με τρένο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Συμβουλές για όλους όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν με τρένο δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στα δικαιώματα των επιβατών.
Η μεταφορά επιβατών, αποσκευών και συνοδευόμενων αυτοκινήτων πραγματοποιείται με τα τακτικά και έκτακτα δρομολόγια, τα οποία ανακοινώνονται, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο επιβατικό κοινό, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ.
Η σύμβαση μεταφοράς, την οποία συνάπτει ο επιβάτης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατά το χρόνο αγοράς του τίτλου μεταφοράς του, αποδεικνύεται με έναν, ή περισσότερους τίτλους μεταφοράς, οι οποίοι παραδίδονται στον επιβάτη.
Οι τίτλοι μεταφοράς των επιβατών διατίθενται στο επιβατικό κοινό, είτε μέσω φυσικών σημείων πώλησης εισιτηρίων (σταθμοί, γραφεία ταξιδιών, συμβεβλημένα Πρακτορεία και σημεία πώλησης και σε ορισμένες περιπτώσεις μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων), είτε μέσω Διαδικτύου.
Σε περίπτωση που αναφέρονται συνοπτικά όροι μεταφοράς στους τίτλους μεταφοράς τότε υπερισχύουν ως νεότεροι οι παρόντες όροι. Αντίστοιχα υπερισχύουν οι όροι που ευρίσκονται εκτυπωμένοι στην εμπρόσθια σελίδα των τίτλων μεταφοράς (ως νεότεροι και ειδικότεροι-και-επί του τίτλου) από τους τυχόν όρους που ευρίσκονται στην οπίσθια σελίδα των τίτλων μεταφοράς.
Επειδή οι όροι μεταφοράς διαφέρουν, ανάλογα με τον τρόπο έκδοσης του εισιτηρίου, ανάλογα με τη διαδρομή, ανάλογα με τις αιτίες αλλαγής, η ακύρωσης του ταξιδιού, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καθυστέρησης και ανάλογα με την ομάδα, στην οποία ανήκει ο επιβάτης (ηλικία, ΑΜΕΑ κ.λπ.), το ΚΕ.Π.ΚΑ. συστήνει, στους καταναλωτές, πριν αγοράσουν εισιτήριο, να διαβάσουν προσεκτικά τους όρους μεταφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που υπάρχουν στο σύστημα ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίου.

Πηγή: iefimerida.gr