Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους σιδηροδρόμους.

Θα ακολουθήσει κατεπείγουσα διαδικασία για να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται ότι οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που τελούν υπό την κυριότητα ή τον έλεγχο του κράτους έχουν ανεξάρτητο καθεστώς.Στη Βουλή προς κύρωση κατατέθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει κατεπείγουσα διαδικασία για να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται ότι οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που τελούν υπό την κυριότητα ή τον έλεγχο του κράτους έχουν ανεξάρτητο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο τηρούν στοιχεία ενεργητικού, προϋπολογισμούς και λογαριασμούς χωριστούς από εκείνους του κράτους.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο ΟΣΕ διαχειρίζεται την εθνική σιδηροδρομική υποδομή και δεν παρέχει υπηρεσίες μεταφορών.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων με ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων που θα αδειοδοτεί τις επιχειρήσεις.

Επί του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα προκληθεί δαπάνη 45 εκατ. ευρώ κατ έτος ως κρατική επιδότηση και παροχή κινήτρων στο διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ). Επίσης, προκαλείται δαπάνη που δεν υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λόγω διαγραφής.

Πηγή: protothema.gr