Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Θα μας λείψουν οι Ρώσοι;

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τους Ρώσους; Μην σπεύσετε να δώσετε απάντηση - ρητορικό το ερώτημα! Έτσι και αλλιώς οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι δεν θα έμπαιναν ποτέ πραγματικά στο παιχνίδι – στη διαδικασία του διαγωνισμού με όρους και κανόνες. Η μοναδική προϋπόθεση τους ήταν να μην ισχύσουν όροι και κανόνες και τα πάντα να διευθετηθούν υπέρ των συμφερόντων της Μόσχας σε ένα πλαίσιο μιας ιδιότυπης διακρατικής συμφωνίας.

Από το 2013 που άνοιξε ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι Ρώσοι έδειξαν ενδιαφέρον δηλώνοντας το αρχικό ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο μιας ελληνορωσικής επιχειρηματικής συνεργασίας ελάχιστοι στην Αθήνα –πλην των πολιτικών παραγόντων από ολόκληρο το φάσμα της εκπροσώπησης – που είχαν πιστέψει ότι ο Μόσκοβος θα κατέβει...

Το γιατί – που είχε επισημανθεί εξ αρχής- προκύπτει από την απάντηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα προς τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) Όλεγκ Μπελοζέροφ. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει τα εξής: Η πλευρά των Ρωσικών Σιδηροδρόμων «ήταν πλήρως ενήμερη ότι η δημοπράτηση του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ υπήρξαν τρεις διακριτές, ξεχωριστές και μοναδικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα διαγωνισμό.

Η αξίωση των Ρώσων ήταν πέραν των άλλων η πώληση διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ – τρένα αλλά και λιμάνι Θεσσαλονίκης- πακέτο. Μια αξίωση που ήταν κατάφωρα εναντίον κάθε Ενωσιακού κεκτημένου και οδηγούσε – σε περίπτωση αποδοχής- την διαγωνιστική διαδικασία στα βράχια.

Σε κάθε περίπτωση ας μείνουμε στην ουσία του πράγματος. Οι Ρώσοι – καλώς ή κακώς- έχουν μάθει (ειδικά για την Ελλάδα) ότι η πολιτική και διπλωματική πίεση είναι καλός σύμβουλος και σε αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζονται και από ένα λόμπι λαϊκιστών πολιτικών παραγόντων που έχει συνδέσει τα συμφέροντα του με την κάθοδο του ... «Μόσκοβου» στα μέρη μας.

Έτσι η επιμονή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στην ανοιχτή, διεθνή πλειοδοτική διαδικασία για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν πιστοποιούσε απλώς και μόνο μια απαραίτητη και απολύτως αναγκαία διαδικασία διαφάνειας και νομιμότητας αλλά απέδειξε και το ασύμβατο των αξιώσεων της Τωσικής πλευράς καθώς και τα όρια μιας συμπεριφοράς ως τα επιχειρηματικά και μετοχικά πράγματα. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση Πιτσιόρλα η Ρωσική πλευρά είχε «ενημερωθεί επακριβώς για τους περιορισμούς που καθιστούσαν αδύνατη την ικανοποίηση συνθηκών που είχαν τεθεί (από τη RZD) ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό».

Τέλος, ας γυρίσουμε στο αρχικό ερώτημα και ας δώσουμε μια τελική απάντηση: Οι Ρώσοι δεν θα μας λείψουν!!!

Συντάκτης του άρθρου: Κώστας Τσαούσης
Πηγή: protothema.gr