Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Στις 6 Ιουλίου η υποβολή προσφορών για ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μία ακόμα παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση, στο πλαίσιο του επαναπροκηρυχθέντος νωρίτερα φέτος διαγωνισμού. Η προθεσμία εξέπνεε σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου, αλλά πλέον νέα ημερομηνία ορίστηκε η 6η Ιουλίου, ενώ για την ίδια ημερομηνία μετατέθηκε και η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού (Rosco).
Κύκλοι της αγοράς εναποθέτουν τις προσδοκίες τους για υποβολή αξιόπιστης δεσμευτικής προσφοράς στην ιταλική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane. Οι άλλες δύο εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά και συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι Rossiyskie Zheleznye Dorogi και η ελληνική εισηγμένη ΓΕΚ Τέρνα.
Ως λόγο για τη νέα παράταση το ΤΑΙΠΕΔ επικαλείται «αιτήματα που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους επενδυτές». Κατά πληροφορίες πρόκειται για αίτημα της ιταλικής εταιρείας, η οποία ζήτησε χρόνο για να προετοιμάσει καλύτερα τον φάκελό της αλλά και για να μελετήσει αναλυτικότερα τα στοιχεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης αποτελεί μέρος της προ ετών συμφωνίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Αθήνας για τον διακανονισμό των παράνομων κρατικών επιδοτήσεων προς τον ΟΣΕ. Με απλά λόγια εκτιμάται πως μόνον εφόσον ιδιωτικοποιηθεί θα διαγραφούν οι υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: δηλαδή 800 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων των σιδηροδρομικών κλιμακώνονται. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε τη μεταφορά της 24ωρης απεργίας που είχε εξαγγελθεί για σήμερα για την Τετάρτη 6 Ιουλίου, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την επόμενη εβδομάδα.
Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου 2013, αλλά έκτοτε η υποβολή δεσμευτικών προσφορών πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Τελικά προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για να μπουν νέοι υποψήφιοι νωρίτερα το 2016. Σε αυτόν αναμενόταν η συμμετοχή της Cosco, η οποία, αν και ζήτησε αναβολή για την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεν την εξασφάλισε, και έτσι δεν συμμετείχε, αφήνοντας πρακτικά μόνους τους Ιταλούς και ίσως τους Ρώσους.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr