Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Το Plan b Μουζάλα για την εκκένωση της Ειδομένης.

Εναλλακτικό σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες -με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Μαΐου- ασκώντας πίεση στους πρόσφυγες με τελεσίγραφα για τη συνέχιση της νόμιμης παραμονής τους στη χώρα. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συγκάλεσε έκτακτη κλειστή σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε σημεία του plan b για την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό, που προσβάλλει Ελλάδα και Ευρώπη. Σήμερα σε νέα σύσκεψη αναμένεται να παρουσιάσει όλες τις πτυχές του σχεδίου. 

Ο κ. Μουζάλας ζήτησε από τους φορείς -οργανώσεις και αστυνομία- που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη τη στενή συνεργασία τους, προκειμένου στην πρώτη φάση του σχεδίου πρόσφυγες και μετανάστες να πειστούν να μετακινηθούν άμεσα στα κέντρα φιλοξενίας. Αν και δεν παρουσίασε όλες τις πτυχές του προγράμματος που έχει εκπονήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Μ» είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ενισχυθούν οι εκστρατείες εθελοντικής μετακίνησης σε συνδυασμό με τη λειτουργία και άλλων κέντρων στη Θεσσαλονίκη. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Μουζάλας ζήτησε τη συνεργασία των μελών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να ενημερώνουν τους παραμένοντες στον καταυλισμό των συνόρων ότι δεν έχουν καμία ελπίδα μετακίνησής τους στην Ευρώπη. Μάλιστα στη σημερινή σύσκεψη οι οργανώσεις θα κληθούν να απαντήσουν αν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν για την εφαρμογή του σχεδίου. Όταν δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το σύστημα-κοροϊδία της μετεγκατάστασης -οι πρόσφυγες καλούνται να κλείσουν ραντεβού με την υπηρεσία ασύλου μέσω skype- απάντησε πως τα προβλήματα αυτά σύντομα θα λυθούν με τη λειτουργία κλιμακίων στα κέντρα φιλοξενίας. 

Ο κ. Μουζάλας, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, σε όλους τους τόνους και απευθυνόμενος στην αστυνομία μίλησε για εκκένωση χωρίς χρήση βίας. Όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς θα γίνει η εκκένωση, αφού οι πρόσφυγες είναι απρόθυμοι να μετακινηθούν στα κέντρα, αποκάλυψε το εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο θα ασκηθεί πίεση σε όσους παραμένουν εκτός κέντρων φιλοξενίας. 

Συγκεκριμένα είπε ότι μετά τις 30 Μαΐου θα εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα για όσους πρόσφυγες δεν έχουν φύγει από την Ειδομένη και ειδικότερα δεν θα ανανεώνεται η εξάμηνη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα, που έχει διασφαλιστεί με τα έγγραφα καταγραφής τους τα οποία έχουν πάρει από τα νησιά. «Όποιος θέλει να ανανεώσει το εξάμηνο πρέπει να βρίσκεται σε κέντρα φιλοξενίας, σε οργανωμένες δομές. Για όσους αρνηθούν θα κινούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο», είπε ο κ. Μουζάλας. 

Πρόκειται για μέτρο πίεσης που θα ασκηθεί στους πρόσφυγες, προκειμένου να μετακινηθούν άμεσα σε οργανωμένα κέντρα, ειδάλλως θα κινδυνεύουν να συλληφθούν και να απελαθούν. Προξενεί εντύπωση πως στη συζήτηση δεν έγινε αναφορά στους μετανάστες, δηλαδή σε όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες πολέμου και το μόνο που διαθέτουν είναι το έγγραφο καταγραφής με το οποίο τους επιτρέπεται η παραμονή στην Ελλάδα μόνον για 30 ημέρες. Η περίοδος αυτή έχει ήδη λήξει και η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει ποιος θα είναι ο χειρισμός τους στο εξής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πηγές δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης που θα αφορά συγκεκριμένες εθνικότητες που παραμένουν στην Ειδομένη. 

Αβεβαιότητα

Την ίδια ώρα στην Ειδομένη η κατάσταση μοιάζει να έχει… παγώσει. Οι παραμένοντες δεν φαίνεται να πείθονται να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα, ενώ τόσο το συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό όσο και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για διαρκή αλλά σημαντική μείωση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν. 

Οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη εκπλήρωση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για εκκένωση του καταυλισμού, ήδη έχουν εκτοξεύσει απειλές και για μηνύσεις. Από την άλλη οι πρόσφυγες -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόλις ξεπερνούν τους 10.000- βλέπουν με αβεβαιότητα το μέλλον τους και εξακολουθούν να παραμένουν στην Ειδομένη λόγω και των φημών που διακινούν σύγχρονοι δουλέμποροι ότι τα περάσματα από το φράχτη των Σκοπίων είναι πλέον προσπελάσιμα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν μέχρι τη Σερβία. 

Ενδεικτικό είναι ότι η προτροπή της αστυνομίας τη Μεγάλη Εβδομάδα μέσω της διανομής φυλλαδίων να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να κατευθυνθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας δεν βρήκε ανταπόκριση. Στην Ειδομένη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έφτασαν λεωφορεία μισθωμένα από το υπουργείο Μετανάστευσης, όμως μόνον σε ένα επιβιβάστηκαν λιγότεροι από δεκαεννέα πρόσφυγες. «Λένε διαρκώς ότι θα φύγουν σε κέντρα φιλοξενίας, όμως, όταν φτάνει η στιγμή να ανέβουν στα λεωφορεία, λένε ότι θα το κάνουν τις επόμενες ημέρες», σχολίασε μιλώντας στη «Μ» μέλος οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην Ειδομένη. Αρκετοί μετακινούνται με αυτοκίνητα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που οργανώνει σχέδιο εγκατάστασής τους σε κέντρα φιλοξενίας. 

Πάντως τη Δευτέρα του Πάσχα οι πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης πέρασαν ακόμη ένα εφιαλτικό βράδυ λόγω της καταιγίδας που σημειώθηκε στην περιοχή. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν με πρόχειρες κατασκευές να καλύψουν τις μικρές σκηνές τους και να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από τη νεροποντή.


Συντάκτης:  Κώστας Καντούρης 
Πηγή: makthes.gr