Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Τι φέρνει ο Πούτιν στην Αθήνα.

ΕΡΧΕΤΑΙ 28 ΜΑΙΟΥ

Τα θέματα ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα έρχεται στην Αθήνα στις 28 Μαΐου. Μια επίσκεψη βαρύνουσας πολιτικής σημασίας τόσο για τη ρωσική πλευρά που θέλει τη στήριξη της Ελλάδας για την προώθηση της νέας γεωπολιτικής στρατηγικής της στην ευρύτερη περιοχή, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, που θα επιχειρήσει εκ νέου να αξιοποιήσει το "ρωσικό χαρτί" ως μοχλό πίεσης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο πρόεδρος της Ρωσίας επιδιώκει την προώθηση ενός νέου αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, στην Ιταλία, που συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση του σχεδίου χερσαίας και υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας (ΙGI).
Η ενεργειακή ατζέντα περιλαμβάνει, επίσης, την επανενεργοποίηση του ενδιαφέροντος ρωσικών εταιρειών για τις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, στον βαθμό, βέβαια, που αυτές θα προχωρήσουν, αλλά και τη σύμπραξη ρωσικών εταιρειών ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ, ενώ θα επανεκτιμηθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πηγή: Καθημερινή