Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΗΠΑ: Οι άνθρωποι που επένδυσαν στον σιδηρόδρομο και έγιναν πάμπλουτη.

Τζον Ροκφέλερ (340 δισ. δολάρια)

Στην Αμερική δεν ήταν καθόλου διαδεδομένη η χρήση της βενζίνης πριν την εμφάνιση του αυτοκινήτου. Μετά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Τζον Ροκφέλερ (1839 – 1937) ίδρυσε τη Standard Oil που είχε μονοπώλιο στις ΗΠΑ χάρη στο καλό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Μέσω αυτής της εταιρείας, ο Ροκφέλερ ήλεγχε το 90% της βενζίνης της χώρας. Αργότερα η εταιρεία του διασπάστηκε από την Αμερικάνικη κυβέρνηση σε μικρότερα κομμάτια (Amoco, Chevron Conoco, and ExxonMobil). Το όνομα Ροκφέλερ, ωστόσο, δεσπόζει μέχρι σήμερα σε πολλά κτήρια και άλλα μέρη των ΗΠΑ, καθώς ο Τζον Ροκφέλερ είχε ιδιαίτερα μεγάλη κτηματική περιουσία όντας ίσως ο πλουσιότερος άνθρωπος της εποχής του.

  ΄Αντριου Κάρνεγκι (310 δισ. δολάρια)

Το να μετακομίσουν από τη Σκωτία στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανε η οικογένεια Κάρνεγκι για το γιό τους, Αντριου. Ο ΄Αντριου Κάρνεγκι (1835 – 1919) συγκέντρωσε ένα εισόδημα δουλεύοντας ως τηλεγραφητής και το χρησιμοποίησε επενδύοντας στους σιδηρόδρομους και στο πετρέλαιο, κάτι που αποδείχτηκε μάλλον έξυπνη κίνηση. Χρησιμοποιώντας την, ολοένα και αυξανόμενη, περιουσία του, ο ΄Αντριου Κάρνεγκι ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στη βιομηχανία χάλυβα, κάτι που αποδείχτηκε μια ακόμα ιδιοφυής ιδέα. Δεκαοχτώ χρόνια πριν πεθάνει πούλησε την επιχείρησή του για 13,6 δις δολάρια (σημερινά χρήματα) και συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία μεγάλων συναυλιακών αιθουσών (Carnegie Hall), Μουσείων κ.α.


Πηγή: thetoc.gr