Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή άμεσα ζητάει από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,

ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Έκκληση για άμεση εκκένωση της Ειδομένης και κατανομή των εγκλωβισμένων προσφύγων σε κέντρα που θα δημιουργηθούν αναλογικά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα απηύθυνε σήμερα από την Ειδομένη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε εκ νέου την Ειδομένη ως επικεφαλής του κλιμακίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που παρέδωσε τόνους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διανεμηθούν στους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή.
«Απευθύνω γι' ακόμη μια φορά έκκληση στην κυβέρνηση να εκκενώσει άμεσα το χώρο της Ειδομένης και να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κέντρα που πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δραματική κατάσταση. Δεν είναι αυτή εικόνα για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ο ένας μήνας για την εκκένωση, που προανήγγειλε χτες ο αρμόδιος Υπουργός είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αποσυμφόρηση της Ειδομένης πρέπει να προχωρήσει άμεσα, διότι όσο βελτιώνεται ο καιρός έχουν επιπλέον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και επιδημιών. Και επαναλαμβάνω ότι η Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του προβλήματος. Απαιτείται επιμερισμός. Σήμερα άνω του 60% των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε «απούσα» την κυβέρνηση από την Ειδομένη και συνάμα ευχαρίστησε εθελοντές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολίτες, φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να έχουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη τα στοιχειώδη.
«Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας για τη συγκινητική προσφορά τους, όπως και τις ελληνικές εταιρίες, που δίνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Εδώ στην Ειδομένη, δίνουμε ένα μοναδικό μάθημα σε όλο τον κόσμο: πώς ένας λαός με τεράστιες δυσκολίες στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Αυτό είναι το καλό νέο για την κοινωνία μας. Το κακό είναι η παντελής απουσία της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς για την κλειστή γι' ακόμη μια φορά- σιδηροδρομική γραμμή, ο περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να ανοίξει, διότι η ζημία είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία και τις εξαγωγές, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και θανατηφόρου δυστυχήματος.
«Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τις ράγες του τρένου. Είναι απαράδεκτο να κλείνουν οι σιδηροδρομικές γραμμές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι εξαγωγές μας και να 'παγώνει' η ελληνική οικονομία. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει άμεσα για τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων του ΟΣΕ στην περιοχή, ενώ με όλους αυτούς τους ανθρώπους πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος να συμβεί ένα ατύχημα και να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τις γραμμές του τρένου», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Με αφορμή μάλιστα τις κλινάμαξες του ΟΣΕ που προορίζονται για την παραμονή προσφύγων στην Ειδομένη, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτοαναιρείται και στέλνει διφορούμενα μηνύματα, όταν από τη μια λέει ότι πρέπει να εκκενωθεί η Ειδομένη κι από την άλλη στέλνουν στην περιοχή κλινάμαξες που θα στεγάσουν αυτούς τους ανθρώπους. Μιλάμε για 200 ανθρώπους σε ένα σύνολο περίπου 15.000, που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή. Δεν υπάρχει νόημα».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στην επιλογή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, λέγοντας πως «είναι μια λανθασμένη επιλογή, κάτι που επισημάναμε από την αρχή και πλέον δικαιωνόμαστε από τις εξελίξεις. Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες στο λιμάνι. Τα κέντρα μετεγκατάστασης πρέπει να δημιουργηθούν εκτός αστικού ιστού, ώστε και για τους πρόσφυγες να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες, αλλά και για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων».


Πηγή: voria.gr