Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, κάνει έκκληση για την προστασία και ανάδειξη της θέσης του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άρνισσας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, το Σάββατο 16/01/2016, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση και μεταξύ άλλων θεμάτων, συζήτησε το θέμα που προέκυψε σχετικά με την ολοσχερή καταστροφή της θέσης του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, από τον νέο μισθωτή των ακινήτων του ΟΣΕ στην Άρνισσα, δηλαδή των αγροκτημάτων της κτηματικής περιοχής Άρνισσας – 

Ν. Πέλλας με αρ. Αγροτεμαχίου 2610 εκτάσεως 6.750 τ.μ., αρ. Αγροτεμαχίου 2636 εκτάσεως 5.000 τ.μ της Οριστικής Διανομής του 1936 και το με αρ. Αγροτεμάχιο 7401 εκτάσεως 18.750 τ.μ. της Συμπληρωματικής Διανομής του 1960. 

Αφού προηγουμένως λάβαμε γνώση της έγγραφης διαμαρτυρίας που απηύθυνε δημόσια ο συντοπίτης μας και μέλος του Συλλόγου μας Λιμπάρης Ευάγγελος σχετικά με την ανάγκη της διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής θέσης του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού του χωριού μας, αλλά και του “περίεργου” τρόπου διενέργειας της δημοπρασίας για την μίσθωση των ακινήτων του ΟΣΕ, αποφασίσαμε ομόφωνα, όπως υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε αρμόδιο φορέα την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις, εξηγήσεις για το “πως έχουν τα πράγματα”, ποιες είναι οι προθέσεις του ΟΣΕ και ποιες μπορούν να είναι όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από όλους μας για την διατήρηση και ανάδειξη της μνήμης και της ιστορικότητας του χώρου του Παλιού Σταθμού μας. 

Προς τον Κο. Δήμαρχο Έδεσσας και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Άρνισσας, 
Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες τόσο προς τις υπηρεσίες της ΓΑΙΑ ΟΣΕ όσο και προς τους τοπικούς φορείς της Άρνισσας έτσι ώστε μέσα από μια ανοιχτή – δημόσια συζήτηση να αναδειχθούν οι προβληματισμοί, οι σκέψεις και οι προτάσεις ώστε να εξετάσουμε όλοι μαζί τι καλό μπορεί να προκύψει για τον τόπο μας από αυτό το θέμα.

 Προς την ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. 

Σας παρακαλούμε να απαντήσετε εγγράφως στα παρακάτω ερωτήματα: 
1. Ποιος αρμόδιος υπάλληλος έκρινε ότι η ιστορική θέση των κτιρίων του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού μας είναι ασήμαντη και άρα μπορούν να καταστραφούν για να γίνουν χωράφι; 
2. Σας ζητήθηκε η άδεια και τη δώσατε στον νέο μισθωτή των ακινήτων του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άρνισσας προκειμένου με χωματουργικά μηχανήματα να γίνουν μπάζα τα θεμέλια αυτών των κτιρίων που δήλωναν τη θέση τους στο χώρο αυτό; 
3. Τα τοπογραφικά διαγράμματα των ακινήτων αυτών ποιο αθροιστικά συνολικό εμβαδόν έχουν; 
4. Να μας αποστείλετε αντίγραφα τόσο των προηγούμενων μισθωτηρίων συμβολαίων των αγροτεμαχίων αυτών, όσο και του νέου μισθωτηρίου που υπογράψατε με τον νέο μισθωτή.
 5. Υπάρχει πρόταση (οικονομοτεχνική μελέτη) προς την ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. από τον νέο μισθωτή για τον τρόπο αξιοποίησης των αγροτεμαχίων; Αν ναι, να μας δοθεί αντίγραφό της. 
6. Η δημοπρασία για την μίσθωση των ακινήτων του Παλιού Σταθμού της Άρνισσας, που δημοσιοποιήθηκε; 
Επίσης, πόσοι και ποιοι ήταν οι τυπικά νόμιμοι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν προσφορές στον διαγωνισμό; 
Σας παρακαλούμε να απαντήσετε άμεσα σε όλα τα ερωτήματά μας γιατί οι απαντήσεις σας θα δημοσιοποιηθούν στον τύπο προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, θα κοινοποιηθούν στις υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, όπως και από τις απαντήσεις σας θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω ενέργειες του Συλλόγου μας αλλά και της Τοπικής Κοινωνίας.
 Συνημμένα πέντε (5): 1) η δημόσια έκκληση του Συντοπίτη μας στον τοπικό Τύπο, 2) φωτογραφίες με τις ενέργειες του μισθωτή (1), 3) φωτογραφίες με τις ενέργεις του μισθωτή (2), 4) δορυφορική απεικόνιση των αγροτεμαχίων της ΓΑΙΑ ΟΣΕ, 5) Φωτογραφία του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Άρνισσας.

Με εκτίμηση Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
 Ο Πρόεδρος Μούλας Νικόλαος.



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 136.776 KM 
(Θέση – Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αρνισσας – Οστρόβου) 
- Έγγραφη διαμαρτυρία προς κάθε αρμόδιο. 
- Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης . 

Κυρίες και Κύριοι , 

Κοντά στον οικισμό της Αρνισσας του Δήμου Έδεσσας και στο αγρόκτημα της , υπάρχουν τρία αγροτεμάχια με τους αριθμούς 2610 -2636 και 7401 συνολικού εμβαδού 30,500 τ.μ. ( σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα ιδιοκτησίας του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας Ο.Σ.Ε.) . 

Τα αγροτεμάχια αυτά εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους , τόσο όσον αφορά το μέγεθος τους , τη θέση τους κοντά στον οικισμό , το μήκος επαφής τους πάνω στο δρόμο και τη γονιμότητα τους , είναι ως ακίνητα «φιλέτα» για τον τόπο μας . 

Τα αγροτεμάχια αυτά , βρίσκονται ένθεν και ένθεν της σημερινής επαρχιακής οδού , που οδηγεί προς τον Άγιο Παντελεήμονα και το Αμύνταιο της Φλώρινας . Αυτή η επαρχιακή οδός θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι φτιαγμένη πάνω στην υποδομή της παλαιάς Σιδηροδρομικής γραμμής . 

Τα αγροτεμάχια και το αρχικό τμήμα αυτής της επαρχιακής οδού , σήμερα , αποτελούν την θέση του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού ( Π.Σ.Σ.) της Αρνισσας –( Οστρόβου). 

Το 136.776 χιλιόμετρο km , στο οποίο θέλησα να δώσω το όνομα αυτής της Πρωτοβουλίας , είναι η χιλιομετρική απόσταση του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρνισσας , από το Παλιό Σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης , στη γραμμή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Μοναστήρι (Bitola) . 

Το σπουδαίο και μεγάλο αυτό συγκοινωνιακό έργο , ξεκίνησε να κατασκευάζεται μετά το 1892 με τη σύμπραξη του Τουρκικού – Οθωμανικού Κράτους , και ευρωπαϊκών κατασκευαστικών εταιρειών και κεφαλαίων που ανέλαβαν την χρηματοδότηση κατασκευής και εκμετάλλευσής του. 

Το έργο αυτό , ήταν το πρώτο σημαντικό συγκοινωνιακό έργο της Τουρκο-Οθωμανικής περιόδου στη Μακεδονία , που ήρθε να συμπληρώσει το υποτυπώδες οδικό δίκτυο μεταφοράς αγαθών και προσώπων , και έμελλε να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην οικονομική κοινωνική και πολιτική ζωή της Μακεδονίας . 

Τα κτήρια , δημόσια και ιδιωτικά του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρνισσας – Οστρόβου , καθώς και τμήματα της γραμμής , από το 1916 και μετά άρχισαν να κατακλύζονται από την αυξομειωτική κίνηση των υδάτων της λίμνης του Οστρόβου ( Βεγορίτιδας ), με αποτέλεσμα την ανάγκη μετατόπισης της σιδηροδρομικής γραμμής σε ανώτερο και ασφαλέστερο σημείο . 

Εξαιτίας αυτού του φαινομένου τα κτήρια των σταθμών γκρέμισαν και τα χαλάσματα με τα θεμέλια τους , κείτονταν μέχρι πρίν λίγες μέρες υπερυψωμένα μέσα στα προαναφερόμενα αγροτεμάχια μαρτυρώντας την ύπαρξή τους και δίνοντας την τοπωνυμία στην περιοχή . 

Μέχρι πριν λίγο καιρό τα αγροτεμάχια αυτά επινοικιάζονταν σε ενδιαφερόμενους καλλιεργητές για μικρά χρονικά διαστήματα και για μονοετής καλλιέργειες από το Τμήμα γραμμής της Εδεσσας , χωρίς να κινδυνέψουν τα ερείπια των παλιών Σταθμών . 

Από το 2010 και σε εφαρμογή του νόμου ………τα αγροτεμάχια αυτά του Ο.Σ.Ε. περιήλθαν στην θυγατρική εταιρία ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. με σκοπό την ¨καλύτερη¨ διαχείριση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των σιδηροδρόμων της χώρας . 

Στο πλαίσιο αυτό και μετά τη λήξη προηγούμενου μισθωτηρίου συμβολαίου των παραπάνω αγροτεμαχίων της Αρνισσας , διενεργήθηκε από την ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. πλέον , πλειοδοτικός διαγωνισμός με όρους διαφορετικούς απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω , τόσο στο χρόνο μίσθωσης , όσο και στο τρόπο εκμετάλλευσης των ακινήτων , υπέρ του πλειοδότη μισθωτή. 

Ως εδώ ¨φαίνεται¨ τα πράγματα να εξελίσσονται φυσιολογικά βάση του νέου καθεστωτικού πλαισίου διαχείρισης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου , του οποίου η ακίνητη περιουσία του σιδηροδρόμου αποτελεί τμήμα . 

Από την πρώτη πράξη όμως της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. (Εταιρεία Κοινής Ωφελείας ) στην περιοχή μας που ήταν η εκτέλεση ενός απλού πλειοδοτικού διαγωνισμού μίσθωσης κάποιων αγροτεμαχίων , αυτό που καταγράφεται ως γεγονός είναι το αίσθημα της αδικίας , που τελικά αναστάτωσε την τοπική κοινωνία της Αρνισσας . Πολλοί συμπολίτες μας εγείρουν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις ενέργειες μιας νέας εταιρίας κοινής ωφελείας σχετικά με τις διαφανείς και επαρκείς ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν ώστε να επιτευχθεί μέσω της έγκαιρης δημοσιοποίησης και πρόσκλησης ενδιαφέροντος , η έγκαιρη και επαρκή πρόκληση ενδιαφέροντος από όλους τους πολίτες προκειμένου να προσέλθουν και να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό , με απώτερο σκοπό αυτού του διαγωνισμού είναι το καλύτερο δυνατό οικονομικό τίμημα . 

Αυτό είναι η πεμπτουσία της ορθής και δίκαιης διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. 

Εμείς , ως πολίτες από μία τέτοια εταιρεία όπως η ΓΑΙΑ Ο.Σ.Ε. απαιτούμε πλήρη Διαύγεια και διαφάνεια στης πράξης της , και γι’αυτό αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να της ασκήσει δημόσια κριτική , ασκώντας αυτό που λέμε εμείς που πιστεύουμε στις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης , Κοινωνικό Έλεγχο . 

Κύριοι της ΓΙΑΑ ΟΣΕ Α.Ε. 

Οι πολίτες της Αρνισσας απαιτούν δημόσια απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα :΅ 

- Δημοσιεύθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο έγκαιρα η λήξη του τελευταίου μισθωτηρίου συμβολαίου των αγροτεμαχίων που ήταν σε ισχύ ? 

- Δημοσιεύθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ο νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός ? 

- Ποία ημέρα αναρτήθηκε στη ψηφιακή πλατφόρμα της «ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.» ο διαγωνισμός με τον τίτλο «Προσφορά για την μίσθωση αγροτεμαχίων στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αρνισσας» ? 

- Πόσες ημέρες διήρκησε η παραπάνω ανακοίνωση μέχρι και τη λήξη της ? 

- Ποίος άλλαξε τους όρους που ίσχυαν στο χρόνο μίσθωσης των αγροτεμαχίων καθώς και τον τρόπο της καλλιέργειας τους ? 

Οι απαντήσεις και οι διευκρινήσεις που οφείλει να δώσει η διοίκηση της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. προς τον κόσμο και την κοινωνία μας θέλουμε να γίνουν γρήγορα και δημόσια , διαμέσου του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου . 

Οι απαντήσεις σας θα δείξουν κατά πόσο η λειτουργία σας είναι κρυστάλλινη , διαφανείς και εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον ή τελικά βρισκόμαστε για άλλη μία φορά μπροστά σε θολές πράξεις και σκούρες αποχρώσεις της δοκιμασμένης δημόσιας ζωής μας , μπροστά σε μία κοινωνία που στέκει κουρασμένη από τη κρίση και όσα ακόμα συμβαίνουν γύρω της και της προκαλούν θλίψη , οργή ,θυμό και αγανάκτηση . 

Μεσα από αυτό το βήμα αναμένω τα αντανακλαστικά των πολιτικών θεσμών και των προσώπων της ¨αριστερής¨ διακυβέρνησης για να κριθεί κι αυτή σύντομα , δημόσια . 

Τα παραπάνω αποτελούν κοινωνικές και πολιτικές διαστάσης του ζητήματος . Η άλλη πλευρά του ζητήματος που εμένα προσωπικά προκάλεσε την αγανάκτηση μου , είναι η πράξη της εκθεμελίωσης και της καταστροφής οριστικώς και δια παντώς του ερειπιώνα του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρνισσας και της μετατροπής τους σε μπάζα . 

Η πράξη αυτή θέλει να καταστρέψει τις μνήμες , τις μαρτυρίες , μίας ιστορικής θέσης ,που μαρτυρά πτυχές της τοπικής Ιστορίας του Χωρίου μας αλλα και της Μακεδονίας . 

Αναμένει χρόνια τη φροντίδα μας , την πρότασή μας , ώστε αυτή να αναδειχθεί και να πει το μύθο της στους νέους ανθρώπους . Να διδάξει στους αυριανούς πολίτες σελίδες της νεώτερης Ιστορίας του τόπου μας και τελικά μέσα από αυτής τη γνώση να πλάσουν το δικό τους αφήγημα . 

Από τις παραμονές των Χριστουγέννων που είδα να συντελείται αυτή η καταστροφή με προσωπικές ενέργειες προς τον μισθωτή , προς την ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. , προς το τμήμα γραμμής της Έδεσσας , προς τον σύλλογο των φίλων του Σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη , προς τον Δήμο Έδεσσας , την εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων , την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας και συλλογικούς φορείς της Αρνισσας , προσπάθεια να τους εξηγήσω για τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της πράξης και αυτής της ¨Αξιοποίησης¨. 

Η πρωτοβουλία αυτή έχει έναν απλό και ξεκάθαρο στόχο . Να εξελιχθούν τα πράγματα διαφορετικά και προς την κατεύθυνση της διατήρησης και ανάδειξης της θέσης του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρνισσας -Οστρόβου , ως χώρου ελεύθερου και προσβάσιμου στο κοινό , αλλα και χώρου γνώσης . Σε κάθε περίπτωση εξαιρουμένου από την προοπτική μετατροπής του σε χωράφι αρχικά . 

Δυστυχως η ανταπόκριση από τα πρόσωπα που εκφράζουν τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. αλλα και όσους εργάζονται στις υπηρεσίες του Ο.Σ.Ε. απέναντι στις αιτιάσεις μου , εδειξαν ελλειψη γνώσης , ευαισθησίας και σοβαρότητας απέναντι στο χρέος για τη διατήρηση στοιχείων της ιστορίας του σιδηρόδρομου . 

Κάνω έκληση προς : 

-Την Διοίκηση της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. 

-Τις υπηρεσίες του Ο.Σ.Ε. 

-Τον Δήμαρχο Εδεσσας και το Τοπικό Συμβούλιο Αρνισσας 

-Τον Μισθωτή των Αγροτεμαχίων 

-Τους συλλογικούς φορείς της Αρνισσας 

-Τους πολίτες αυτού του τόπου που είτε από εύλογο κοινό ενδιαφέρον και προβληματικό , είτε από άλλο έννομο συμφέρων στα παραπάνω θέματα , να στηρίξουν τις ενέργεις αυτής της πρωτοβουλίας . 

Ζητώ να διαταχθει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Σ.Ε. και να προκληθεί δημόσια συνάντηση όλων των πλευρών , έτσι ώστε να ακουστούν σκέψεις , προβληματισμοί , προτάσεις για την δίκαιη διαχείριση και αξιοποίηση αυτού του σπουδαίου ακινήτου για τον τόπο μας . 

Τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε όλους μας . 

Το αμέσως προσεχώς διάστημα και οι εξελίξεις θα κρίνουν αν ο τόπος μας , η Αρνισσα μέσα στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου της Εδεσσας , κινείται στο αύριο χωρίς αρχές , χωρίς πυξίδα , χωρίς κατεύθυνση , προς αγνωστη κατεύθυνση ή το αντίθετο . 


Αρισσα 6/1/2016 
Για την Πρωτοβουλία 
Λιμπάρης Βαγγέλης του Νικολάου 
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής 
Αρνισσα Εδεσσας