Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Σέρρες. Ένας ξεχασμένος σταθμός τραίνου, γίνεται εκδρομικός προορισμός.

Ταξιδεύοντας με τραίνο από την Θεσσαλονίκη για Αλεξανδρούπολη -και όχι μόνο- μελαγχολείς σαν βλέπεις κτίρια Σιδηροδρομικών Σταθμών, που τα περισσότερα χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, να ρημάζουν και να λεηλατούνται. Η οικονομική κρίση και οι περικοπές στον ΟΣΕ, είχαν σαν αποτέλεσμα δεκάδες σταθμοί σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο να κλείσουν και ν’ αφεθούν στη μοίρα τους, κινδυνεύοντας ακόμη και με κατάρρευση.
Και εκεί που συνεχίζεις το ταξίδι σου βόρεια αφήνοντας πίσω σου το έναν μετά τον άλλο εγκαταλελειμμένο Σιδηροδρομικό Σταθμό –κάποιοι πραγματικά στολίδια- μια απρόσμενη και ευχάριστη έκπληξη σε περιμένει μόλις το τραίνο φτάσει στην Βυρώνεια Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλες και δίπλα στον σπάνιο βιότοπο της Κερκίνης. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, αφού το καλοκαίρι του 1913 και κατά την τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, εγκαταστάθηκε στον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό το Ελληνικό Στρατηγείο όπου έγινε η συνάντηση του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, μετά το αίτημα των Βουλγάρων για συνθηκολόγηση.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2013, με ιδιωτική πρωτοβουλία το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα του σταθμού της Βυρώνειας, μετατράπηκε στον … «Μεθοριακό Σταθμό», αποδεικνύοντας τι μπορεί να πετύχουν άνθρωποι με ιδέες και μεράκι.

Στον «Μεθοριακό Σταθμό», που πλέον έχει γίνει σημείο αναφοράς και η φήμη του έχει ξεπεράσει και τα σύνορα, η παλαιά Αίθουσα Αναμονής είναι πλέον ένα γραφικό μεζεδοπωλείο, με μοναδικά πιάτα από τοπικά προϊόντα, ενώ σε μικρό παντοπωλείο μετατράπηκε το πρώην Γραφείο του Σταθμάρχη

Η 22χρονη ιδιοκτήτρια του «Μεθοριακού Σταθμού» Νένα Σαββίδου, μιλάει στο koolnews.gr.

Τι είναι ο «Μεθοριακός Σταθμός»;

Δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με γεύσεις και πιάτα που εκπλήσσουν ευχάριστα. Είναι ταυτόχρονα και ένας χώρος πολιτισμού και παράδοσης, με μικρά και μεγάλα event όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χαιρόμαστε που πετύχαμε να γίνει ο «Μεθοριακός Σταθμός», σημείο αναφοράς όσων αγαπούν –εκτός από το καλό φαγητό- τον σιδηρόδρομο, το ποδήλατο και την ιστορία. Ένα κύτταρο πολιτισμού, που αναβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή.

Ήταν εύκολη η διαδικασία να μισθώσετε ένα δημόσιο κτίριο;

O σταθμός της Βυρώνειας, που για δεκαετίες ολόκληρες έσφυζε από ζωή, έκλεισε το 2005 και εγκαταλείφθηκε, όπως συμβαίνει με παρόμοια κτίρια του ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα. Ψάχνοντας μια έξυπνη οικο-τουριστική ιδέα, κατέληξα με τη βοήθεια της οικογένειας μου στον σταθμό της Βυρώνειας. Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, υπήρξε θετική από την πρώτη στιγμή στην πρόταση μας και την ευχαριστώ για μία ακόμη φορά. Ο «Μεθοριακός Σταθμός» αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πως η εγκαταλελειμμένη περιουσία του δημοσίου μπορούν να διασωθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να αξιοποιηθεί για οικο-τουριστικούς λόγους και όχι μόνο.

Γιατί να έρθει κάποιος στον «Μεθοριακό Σταθμό»;

Για να δοκιμάσει μοναδικά πιάτα –τα περισσότερα με παράγωγα του βουβαλίσιου κρέατος που αφθονεί στην περιοχή- σε ένα ιστορικό τόπο, δίπλα στις ράγες του τραίνου. Ιστορικός σταθμός απόλαυσης όπως είναι και το moto μας!!! Επίσης στα ψυγεία μας θα βρει όλες τις μπύρες της μικρής ελληνικής ζυθοποιίας.

Τι μας προτείνετε να δοκιμάσουμε;

Καβουρμά, λουκάνικο, κεμπάπ από βουβαλίσιο κρέας. Ομελέτα με λουκάνικο τζουμαγιάς ή βουβαλίσιο. Τις μοναδικές μας πίτες με γεύσεις ανατολής, όπως λαχματζούν, λαχπετζού, τσιμενλί, πεϊνίρπαστα. Τον Κάνδαυλο, σουβλάκι γίγας. Για να σας περιγράψω τα πιάτα μας, θα θέλω ώρες. Ελάτε και δοκιμάστε.

Συντάκτης::  Ελένη Λαζάρου
Πηγή: koolnews.gr