Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αυστραλία: Πιο γρήγορα τραίνα, περισσότεροι δημόσιοι χώροι.


Η κυβέρνηση της Βικτώριας επιβεβαιώνει την κατασκευή υπερυψωμένης σιδηροδρομικής τροχιάς στην γραμμή Pakenham-Cranbourne, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κατοίκων
Σχέδιο που απεικονίζει το πώς θα είναι η νέα υπερυψωμένη σιδηροδρομική τροχιά που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα γραμμή στα νοτιοανατολικά προάστια της Μελβούρνης
9 Feb 2016

Την ανακοίνωση του έργου δημιουργίας υπερυψωμένης σιδηροδρομικής τροχιάς στην γραμμή του Pakenham ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αντικατάστασης εννέα ισόπεδων διαβάσεων στο κομμάτι της γραμμής μεταξύ Caulfield και Dandenong και την κατασκευή πέντε νέων, σύγχρονων σταθμών στο Carnegie, τη Murrumbeena, το Clayton, το Hughesdale και το Noble Ρark, συνολικού κόστους 1,6 δισ. δολαρίων, από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες CPB Contractors και Lend Lease. Σύμφωνα με τις υποσχέσεις του πρέμιερ, το έργο θα δημιουργήσει δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η γραμμή είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες στο δίκτυο μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Μελβούρνης και η ανάγκη για την δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων έχει διαφανεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το δίκτυο έχει ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων του, προκαλώντας καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των συρμών, συμφόρηση στα τρένα τις ώρες αιχμής, καθώς και κυκλοφοριακή συμφόρηση, στα σημεία που οι γραμμές διασταυρώνονται με το οδικό δίκτυο. 

Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί υλοποίηση μίας από τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρέμιερ και είχε κερδίσει αρχικά τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής, πρόσφατα όμως, σημειώθηκαν αντιδράσεις από κινήσεις πολιτών που διαφωνούν με την επιλογή της δημιουργίας υπερυψωμένων συρμών, αντί των υπόγειων που είχε αφήσει αρχικά να εννοηθεί η πολιτειακή κυβέρνηση ότι θα επιλέξει. Όπως επιβεβαίωσε στην ανακοίνωση του σχεδίου ο κ. Andrews, τουλάχιστον τρία τμήματα της γραμμής θα αντικατασταθούν από νέες υπερυψωμένες σιδηροδρομικές τροχιές. Το μεγαλύτερο από αυτά θα έχει μήκος 3,6 χιλιομέτρων και θα καλύπτει την απόσταση μεταξύ του Grange Rd στο Carnegie και του Poath Rd στο Hughesdale. 

Ένα άλλο υπερυψωμένο κομμάτι θα δημιουργηθεί στο Clayton, μεταξύ του Clayton Rd. και του Centre Rd. και θα έχει μήκος 2 χλμ. ενώ άλλα 2,7χλμ. υπερυψωμένου σιδηροδρόμου θα δημιουργηθούν μεταξύ του Corrigan Rd. και του Chandler Rd. στο Noble Park. Οι νέες αυτές σιδηροδρομικές τροχιές που θα δημιουργηθούν σε ύψος εννέα μέτρων από το έδαφος, θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία των δρομολογίων, καθώς θα γίνει εφικτό να χρησιμοποιηθούν στη γραμμή μεγαλύτεροι συρμοί, με περισσότερα βαγόνια, ενώ και η πυκνότητα των δρομολογίων θα αυξηθεί, με τους συρμούς στις ώρες αιχμής να περνούν από τον σταθμό κάθε δύο λεπτά, αντί για τρία που είναι τώρα. Τόσο οι μεγαλύτεροι σταθμοί που θα δημιουργηθούν όσο και οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις στο σύστημα σηματοδότησης των συρμών, θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του δικτύου που θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει έντεκα χιλιάδες περισσότερους επιβάτες από ό,τι σήμερα, κατά τις ώρες αιχμής.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

Παρουσιάζοντας τα οφέλη του σχεδίου, η υπουργός Δημοσίων Συγκοινωνιών της Βικτώριας, Jacinta Allan, τόνισε ότι η κατασκευή υπερυψωμένου σιδηροδρόμου επιτρέπει, μεταξύ άλλων στο υπάρχον δίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης, χωρίς να παρεμποδιστούν οι καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων. Από την μεριά τους, οι κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στο έργο, τονίζουν ότι η επιλογή της υπερυψωμένης τροχιάς, αντί της υπόγειας σήραγγας, έγινε χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ενώ εκφράζουν φόβους ότι η νέα κατάσταση θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των περιοχών από τις οποίες περνά ο σιδηρόδρομος. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι ο θόρυβος θα είναι περισσότερος, θα αλλοιωθεί η αισθητική του τοπίου, κυρίως όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης της εγκληματικότητας, καθώς ο κενός χώρος κάτω από τον συρμό ενδέχεται να γίνουν γκέτο και χώροι χρήσης και εμπορίου ναρκωτικών. Απορρίπτοντας ως αβάσιμες αυτές τις ανησυχίες, ο πρέμιερ τόνισε ότι και ο ίδιος είναι κάτοικος των νοτιοανατολικών προαστίων - κατοικεί στο Mulgrave, ενώ κατέχει και την έδρα της περιοχής στο Κοινοβούλιο: "ζω στα Νοτιοανατολικά" έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook. "Αυτή η ψυχρή και άσχημη γραμμή διατρέχει την καρδιά της τοπικής κοινωνίας μας και πιστεύω ότι μιλώ εξ ονόματος όλων των ντόπιων, όταν λέω ότι έχει έρθει η ώρα της". Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Andrews διασκέδασε τις ανησυχίες των περίοικων, τονίζοντας: "Αυτό το σχέδιο δεν είναι απλώς ένα έργο βιτρίνας. Θα δημιουργήσει νέους πνεύμονες πρασίνου στα προάστια και μία νέα περήφανη εικόνα για την πόλη μας. Όταν ολοκληρωθεί οτ έργο (σ.σ. στόχος του πρέμιερ είναι να έχει γίνει αυτό μέχρι το 2018, μέχρι την λήξη της θητείας του), ο μεγαλύτερος γιος μου θα είναι νέος οδηγός και θέλω να του διδάξω πώς να οδηγεί στο νέο μεγάλο χώρο στάθμευσης του ολοκαίνουριου σταθμού στο Noble Park. Και θα φτάσουμε εκεί χωρίς να σταματήσουμε σε καμία ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση". Όσο για τους χώρους που θα απελευθερωθούν, ο πρέμιερ υποσχέθηκε ότι θα μετατραπούν στους μεγαλύτερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους της Μελβούρνης, έκτασης 225 στρεμμάτων, με πάρκα, παιδότοπους, γήπεδα και χιλιάδες νέες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. 

Υπερθεματίζοντας, η υπουργός Δημοσίων Μεταφορών, τόνισε: "Ανυψώνοντας την γραμμή, ξεφορτωνόμαστε αυτές τις εφιαλτικές ισόπεδες διαβάσεις με τις λιγότερα δυνατά προσκόμματα, ενώ αποκτούμε νέους δημόσιους χώρους, ίσης έκτασης με έντεκα γήπεδα των διαστάσεων του MCG. Είναι όλοι κερδισμένοι". Διασκεδάζοντας, εξάλλου, τις ανησυχίες των περίοικων περί θορύβου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει στην διάθεσή της μηχανική μελέτη που αποφαίνεται πως η υπερυψωμένη τροχιά είναι λιγότερο θορυβώδης από την ισόπεδη που είναι τώρα σε λειτουργία. Παράλληλα, απαντώντας στους φόβους των κατοίκων ότι η υπερυψωμένη τροχιά απειλεί την ιδιωτικότητά τους, καθώς οι επιβάτες των τρένων θα έχουν οπτική πρόσβαση στα σπίτια, από την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο έγινε σαφές ότι κάθε τμήμα υπερυψωμένης τροχιάς θα έχει περίφραξη εκατέρωθεν που θα παρεμποδίζει τα αδιάκριτα βλέμματα.

Πηγή: neoskosmos.com