Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Νέα εμπλοκή για το κέντρο προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι μόνο υπό προϋποθέσεις θα επανεξεταστούν οι τοποθεσίες.
Η εναλλακτική έκταση που προορίζεται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες προτάθηκε μετά τις αντιδράσεις στο δήμο Δέλτα και βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης, κοντά στην περιοχή των Σφαγείων. Τώρα φαίνεται πως το πρόβλημα είναι ότι εντός της περιοχής υπάρχουν ιδιόκτητα οικόπεδα. 
Εμπλοκή σημειώθηκε στην αναζήτηση νέου χώρου για την κατασκευή του επίμαχου κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων στα Διαβατά. Η εναλλακτική πρόταση των δημάρχων να μεταφερθεί το κέντρο σε έκταση δίπλα από το γήπεδο του Θερμαϊκού, στη δυτική είσοδο της πόλης, απορρίφθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ιδιοκτησίες.

Έτσι, πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων και αιρετοί προσανατολίζονται σε άλλη τοποθεσία, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, δίπλα από την αερογέφυρα Καλοχωρίου, στις εκβολές του Δενδροποτάμου.

Πρόκειται για μια έκταση 40 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ, η διοίκηση της οποίας φέρεται διατεθειμένη να την παραχωρήσει, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με την αρχική επιλογή του χώρου για την ανέγερση του κέντρου προσφύγων. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχιστεί η διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πρώτης έκτασης που προτάθηκε από τους δημάρχους, καθώς κρίνεται καταλληλότερη, αφού δεν γειτνιάζει με κατοικημένους οικισμούς και έχει πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Στην περίπτωση όμως που υπάρξει κώλυμα και με την έκταση της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός για την ανέγερση του κέντρου στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά του δήμου Δέλτα. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος τόνισε ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής και καταγραφής, καθώς και των κέντρων μετεγκατάστασης, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. «Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά. Εφόσον όμως οι δημοτικές αρχές υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους, τα κέντρα μετεγκατάστασης θα μεταφερθούν στους νέους χώρους το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Νωρίτερα ο κ. Φλαμπουράρης είχε συνάντηση με τους δημάρχους Δέλτα και Παιονίας Μίμη Φωτόπουλο και Χρήστο Γκουντενούδη, τους οποίους ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί εναλλακτικές προτάσεις των δημοτικών αρχών και τοπικών κοινωνιών σχετικά με τη χωροθέτηση των κέντρων μετεγκατάστασης. Μοναδική προϋπόθεση, όπως είπε, είναι ότι θα πρέπει να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια (ελάχιστη έκταση 20 στρεμμάτων) και να υπάρχουν οι σχετικές βεβαιώσεις παραχώρησης.


Συντάκτης:  Φανή Σοβιτσλή
Πηγή: makthes.gr
Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης