Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Γερμανία: Συγκλονισμένη η καγκελάριος από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

-Η σιδηρογραμμή έφερε ειδικό σύστημα πρόληψης πρόσκρουσης - Ανακτήθηκαν δύο από τα τρία μαύρα κουτιά - Στροφή στο σημείο, οι οδηγοί δεν είχαν οπτική επαφή, αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα «συγκλονισμένη» από τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο τοπικών τρένων στη νότια Γερμανία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους ενώ δεκάδες τραυματίσθηκαν.
«Είμαι συγκλονισμένη και θλιμμένη απ' αυτό το σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα (...) η σκέψη μου πηγαίνει ιδιαίτερα στις οικογένειες των εννέα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει η καγκελάριος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζοντας την «πεποίθηση ότι οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τα πάντα για να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος».
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Μεταφορών ανακοινώθηκε πως η σιδηρογραμμή επί της οποίας συγκρούσθηκαν τα δύο τρένα είναι εξοπλισμένη μ' ένα ειδικό σύστημα πρόληψης:
«Έχουμε να κάνουμε με μια σιδηρογραμμή που διαθέτει το σύστημα PZB 90 (...)το οποίο εξασφαλίζει αυτόματα ότι τα τρένα δεν συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς τα υποχρεώνει να φρενάρουν», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
Δύο από τα τρία μαύρα κουτιά ανακτήθηκαν και το τρίτο αναμένεται να ανακτηθεί εντός της ημέρας. Από την ανάλυσή τους αναμένεται ότι θα διαπιστωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος που σημειώθηκε κοντά στη λουτρόπολη Μπαντ Άιλινγκ.
«Οφείλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα, οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία», τόνισε ο υπουργός επιμένοντας ότι «προς το παρόν δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για τα αίτια, για τον λόγο της σύγκρουσης».
Οι μηχανοδηγοί – σύμφωνα με τον ίδιον - πιθανόν δεν είχαν ιδέα ότι δεν ήταν μόνοι, νωρίς το πρωί και μέσα στο σκοτάδι, πάνω σ' αυτή τη σιδηρογραμμή που διασχίζει ένα δάσος.
«Τα δύο τρένα πρέπει να συγκρούσθηκαν με αυξημένη ταχύτητα. Σ' αυτό το τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών είναι δυνατή η ανάπτυξη ταχύτητας 100 χλμ/ώρα. Το τμήμα αυτό βρίσκεται σε στροφή με αποτέλεσμα οι δύο μηχανοδηγοί να μην έχουν οπτική επαφή», πρόσθεσε ο Ντόμπριντ.


Πηγή: skai.gr