Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το τραίνο πιο κοντά στην Πάτρα το 2017.

Τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας ξεκινούν από τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα (φωτογραφία), μεταφέροντας κάθε μέρα περίπου 5.000 επιβάτες.

ΠΑΤΡΑ. Περίπου ένα τέταρτο της ώρας θα απέχει από την Πάτρα σε ένα χρόνο ο σταθμός του σύγχρονου τρένου, αφού μέσα στο 2017 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον Ψαθόπυργο.
Όμως, η έλευση του τρένου μέχρι την παραλιακή κοινότητα του δήμου Πατρέων, δεν είναι η μόνη εξέλιξη στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου στη Δυτική Ελλάδα. Την Κυριακή αναμένεται να παρουσιαστεί στον Πύργο η μελέτη για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, η οποία έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Επίσης, έχει προγραμματιστεί η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας προς την Κάτω Αχαΐα, ενώ υπάρχει θετική ανταπόκριση από τον ΟΣΕ στο αίτημα για τη λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου στην Αιτωλοακαρνανία, που θα συνδέει το Μεσολόγγι με το Αγρίνιο.

Οσον αφορά την κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το νέο λιμάνι της Πάτρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας, πως μέσα στο 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο τμήμα Αίγιο–Ψαθόπυργος. Αυτό σημαίνει, πως όσοι κάτοικοι της Πάτρας θέλουν να ταξιδέψουν με το νέο τρένο, θα μπορούν μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας να βρίσκονται στον σταθμό του Ψαθόπυργου. Αλλωστε και τώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που πηγαίνουν στο Κιάτο Κορινθίας, με Ι.Χ. ή λεωφορεία του ΟΣΕ για να πάρουν το τρένο με προορισμό την Αθήνα. Σχετικά με την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής προς το Ρίο, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019, εάν δεν υπάρξει εμπλοκή με την υπογραφή της σύμβασης.

Οσον αφορά τη διέλευση του τρένου μέσα από τον αστικό ιστό της Πάτρας και την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το νέο λιμάνι, ο κ. Θεοφανόπουλος είπε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου 2016 θα αποσταλούν οι προτάσεις από τον ΟΣΕ στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, και θα τεθούν σε διαβούλευση.

Σχετικά με την επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα–Πύργος–Καλαμάτα εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων της Ηλείας, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος, εκτιμούν ότι είναι μείζονος σημασίας όχι μόνο για τον νομό, αλλά για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Και τούτο διότι, όπως τονίζουν, εκτός από την επαναλειτουργία της γραμμής, θα πρέπει να γίνει σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία και το λιμάνι του Κατακόλου, όπου κάθε χρόνο φθάνουν χιλιάδες επιβάτες με τα κρουαζιερόπλοια. Οπως προαναφέρθηκε, σχεδιάζεται και η επέκταση του προαστιακού της Πάτρας προς την Κάτω Αχαΐα. Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Θεοφανόπουλο, θα είναι από τα πρώτα που θα ενταχθούν στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτ. Ελλάδας 2014-2020, ώστε να αρχίσουν μέσα στο 2016 οι εργασίες στο δίκτυο. Ο προαστιακός αναμένεται να εξυπηρετεί τους 20.000 κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων Παραλίας, Βραχναίικων και Κάτω Αχαΐας και τους κατοίκους της Πάτρας που θα θέλουν να κινηθούν, κυρίως το καλοκαίρι, προς τις παραλίες της δυτικής Αχαΐας.

Τέλος όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τον κ. Θεοφανόπουλο, «θα ξεκινήσει άμεσα η εκτίμηση για την κατάσταση του υφιστάμενου δικτύου, με παράλληλη υλοποίηση μελέτης βιωσιμότητας και εφόσον οι προϋποθέσεις το επιτρέπουν, θα γίνουν όλες οι διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση».

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΙΣΤΡΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr