Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Οι αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο επαφών του Αρκ. Ντβορκόβιτ.

H πρόθεση της ρωσικής πλευράς να παραμείνουν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD) στους διαγωνισμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) και του ΟΛΘ φαίνεται να ξεκαθάρισε στις επαφές που είχε το πρωί της Παρασκευής,  ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβορκόβιτ και αναπληρωτής πρόεδρος της RZD, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κορυφαίους υπουργούς και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρκάντι Ντβορκόβιτς συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών/συγκοινωνιών, των υποδομών, και στον αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου 2015 στο Σότσι, καθώς και η προετοιμασία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Στην συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενώ έμφαση δόθηκε σε τομείς Υποδομών, Τουρισμού και Ενέργειας. 
Αν και ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ οδεύει προς εξάμηνη παράταση με στόχο να προηγηθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον OΛΘ, εντούτοις στις επαφές του κου Ντβορκόβιτ αναμένεται να διαφανούν οι διαθέσεις της Μόσχας, καθώς η RZD η οποία είχε περάσει στην τελική φάση των τριών διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ. Στελέχη που παρακολουθούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θεωρούν πως το πρόγραμμα του Ρώσου αξιωματούχου δείχνει πως η RZD θα μείνει στο παιχνίδι για τις τρεις ελληνικές κρατικές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται πως η RZD, σε συνεργασία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO και ΟΛΘ , αλλά στις 14 Οκτωβρίου είχε γίνει γνωστό πως η διοίκηση της ρωσικής εταιρείας θα εισηγηθεί στη ρωσική κυβέρνηση την απόσυρση του ενδιαφέροντος. Την επόμενη ημέρα ακολούθησαν δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της RZD θα είναι πολιτική, αφήνοντας στην ουσία να εκφραστεί η αντίδραση της Μόσχας στο στενό μαρκάρισμα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Συντάκτες: Χριστιάννα Κούσιου – Γιώργος Κατσίγιαννης
Πηγή: athina984.gr