Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων οι Ρώσοι.


Ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο φαίνεται πως θα «τρέξει» πρακτικά παράλληλα με αυτόν για τον ΟΛΠ, κάτι που επιθυμούσε η εκ των υποψηφίων σε αμφοτέρους Cosco.
Φως στους ρωσικούς σχεδιασμούς σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ριχθεί σήμερα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ρωσικών σιδηροδρόμων, Rossiyskie Zheleznye Dorogi (RZhD), Αρκάντι Ντβόρκοβιτς με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Tσίπρα.

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ενδεχομένως από τον Χρ. Σπίρτζη και η επανεκκίνηση του διαγωνισμού για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Μαρτίου.

Οσον αφορά την επίσκεψη του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού στην Αθήνα, πρέπει να υπογραμμιστεί πως βασική ρωσική προτεραιότητα είναι η ενεργειακή συνεργασία και η συνέχιση της προσπάθειας για την κατασκευή του νέου ρωσικού αγωγού που θα διέσχιζε Τουρκία, Ελλάδα, με προοπτική να επεκταθεί στην κεντρική Ευρώπη. Εγχείρημα το οποίο όμως έχει χάσει το αρχικό του momentum τόσο λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Μόσχας-Αγκυρας, εξαιτίας της κρίσης στη Συρία, όσο και μετά την απομάκρυνση του Π. Λαφαζάνη από το υπουργείο Ενέργειας και κυρίως λόγω των έντονων αντιδράσεων της αμερικανικής πλευράς. Είναι σε αυτό το μοτίβο που η Μόσχα έχει εντάξει τη συμμετοχή ή μη της Rossiyskie Zheleznye Dorogi στους εν εξελίξει διαγωνισμούς για τις υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικές επιχειρήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ και ΕΕΣΣΤΥ. Ετσι η σημερινή επίσκεψη αναμένεται να αποτελέσει σηματωρό για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.

Ειδικά γα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ –οι δεσμευτικές προσφορές για την οποία είναι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες για τέλη Δεκεμβρίου– αναμένεται να δοθεί παράταση ολίγων μηνών, καθώς αμφότεροι οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι δείχνουν να το προτιμούν. Αφενός η RZD, εφόσον τελικά κατέβει, θέλει να συνεκτιμήσει την προσφορά της με τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ, όπου επίσης είναι υποψήφια. Αφετέρου η αμερικανική Watco Companies «εμφανίζεται οψίμως να χρειάζεται περισσότερο χρόνο», σύμφωνα με κορυφαίες πηγές σε επαφή με τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως προ ολίγων εβδομάδων το διοικητικό συμβούλιο της Rossiyskie Zheleznye Dorogi αποφάσισε να εισηγηθεί στον βασικό της μέτοχο, δηλαδή τη ρωσική κυβέρνηση, να μην υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για τους ελληνικούς διαγωνισμούς. Διευκρινίστηκε, όμως, άμεσα πως την τελική απόφαση θα λάβει η Μόσχα. Και θα γίνει πιθανότατα γνωστή σήμερα, ενώ όπως λέγεται στους διαδρόμους του ρωσικού κολοσσού θα ληφθεί με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο φαίνεται πως θα «τρέξει» πρακτικά παράλληλα με αυτόν για τον ΟΛΠ, κάτι που επιθυμούσε η εκ των υποψηφίων σε αμφοτέρους Cosco. Οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ είναι προγραμματισμένες από το ΤΑΙΠΕΔ για τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ οι σχεδιασμοί του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για το Θριάσιο προβλέπουν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, προσφορές στις 31 Μαρτίου. Ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο θα είναι ανοικτός ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και νέοι υποψήφιοι πέραν αυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρχικά. Σημειώνεται πως τελικά θα παραχωρηθεί ενιαία η έκταση των 600 στρεμμάτων, που θεωρείται υποδομή ευθέως συμπληρωματική του εμπορευματικού σταθμού του Πειραιά.

Συντάκτης: Ηλίας Μπέλλος
Πηγή: kathimerini.gr