Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Οι αποκρατικοποιήσεις το νέο μεγάλο μέτωπο των προαπαιτούμενων.

Οι αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των περιφερειακών λιμανιών με ειδικό κεφάλαιο τον ΑΔΜΗΕ καθώς και το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι το νέο μεγάλο μέτωπο που θα πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων του Δεκεμβρίου. Σε ότι αφορά τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ αισιοδοξούν ότι οι τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί θα έχουν ουσιαστική εξέλιξη μέσα στον Δεκέμβριο. Ειδικότερα αναμένουν να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου για τον ΟΛΠ και μέχρι και το Απρίλιο του 2016 για τον ΟΛΘ.

Σε ότι αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ μαζί με την Επισκευαστική βάση (ΕΕΣΣΤΥ) αναμένεται επίσης να υπάρξουν τελικές προσφορές μέσα στο επόμενο μήνα. Σε ότι αφορά στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων οι προσδοκίες είναι επίσης να υπογραφεί σύμβαση μέσα στο Δεκέμβριο.

Το πιο δύσκολο στάδιο είναι το θέμα με την σύσταση και την λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων το οποίο στην πράξη αναβλήθηκε αφού δόθηκε προτεραιότητα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Το νέο ταμείο 

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις δεδομένου πολλά από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (δηλαδή η Γερμανία και οι δορυφόροι της) το θεωρούν ζωτικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το γιατί είναι προφανές. Με βάση την συμφωνία του Ιουλίου το ταμείο αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμα έσοδα 50 δισ. ευρώ. Από αυτά 50%, δηλαδή 25 δισ. ευρώ, θα δοθεί για την αποπληρωμή των κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ που θα διατίθενται από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 25% (12,5 δισ. ευρώ) για την αποπληρωμή χρέους και το υπόλοιπο 25% δηλαδή τα τελευταία 12,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις εντός της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν τελικά λιγότερα από 25 δισ. ευρώ εκτιμάται από το ΥΠΟΙΚ ότι θα χαλαρώσει την πίεση για γρήγορα αποτελέσματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ειδικά αν έχει επιτευχθεί και η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι και τα τέλη του 2016.

Από το Βερολίνο όμως διαμηνύουν, την ίδια ώρα, ότι η συμφωνία για το χρέος θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ετοιμότητας και τους στόχους που θα τεθούν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σε πρώτη φάση με βάση το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων προβλέπεται η σύσταση μιας ομάδας δράσης (task force) η οποία θα αξιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία θα περνούσαν στο νέο ταμείο.

Τα δύσκολα κεφάλαια για την σύσταση και την λειτουργία του είναι τρία: 

- Η διοίκηση του ταμείου για την οποία οι θεσμοί θέλουν να έχουν ουσιαστική συμμετοχή με παράλληλη μείωση κατά το δυνατό των εκ των προτέρων και των υστέρων ελέγχων από επιτροπές της Βουλής. 

- Ο τρόπος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς χρονικούς και ποσοτικούς στόχους.

- Ο έλεγχος που θα έχει ο ESM στο νέο ταμείο αφού είναι -θεωρητικά τουλάχιστον - ο δικαιούχος του 37,5 δισ. (25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και 12,5 για το χρέος) από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν ως έσοδα στο νέο ταμείο.

Ο ΑΔΜΗΕ

Σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ η οποία αποφασίστηκε να αναβληθεί ως μέτρα από τον Οκτώβριο στον Δεκέμβριο η λύση που προτείνει το αρμόδιο υπουργείο υποδομών δεν γίνεται προς το παρόν αποδεκτή από τους δανειστές.

Η μεταφορά του 51% των μετοχών από την ΔΕΗ στο δημόσιο με το 49% που θα μείνει να είναι σε προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου έχει σύμφωνα με την τρόικα δύο προβλήματα 

Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να αποζημιωθεί η ΔΕΗ κάτι που είναι δύσκολο σε καιρούς δημοσιονομικής λιτότητας. Το δεύτερο είναι ότι δεν συντελείται αποκρατικοποίηση. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν να υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών στο κομμάτι που θα μεταφερθεί στο δημόσιο.

Ωστόσο το θέμα του ΑΔΜΗΕ είχε γίνει μια από τις σημαίες της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρωθυπουργό να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι με την συμφωνία αποτράπηκε η ιδιωτικοποίησή του.

Συντάκτης:  Τάσος Δασόπουλος 
ΠΗΓΗ: enikonomia