Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Στα 314,5 δις το δημόσιο χρέος το γ΄ τρίμηνο.

1,2 δις ευρώ πληρώθηκαν για δάνειο του ΟΣΕ. 

Στα 314, 5 δις ευρώ έφτασε στο τέλος Σεπτεμβρίου το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,7 δις ευρώ σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου, όταν το χρέος βρίσκονταν στα 312,8 δις ευρώ.
Την διαφορά έκανε η καταβολή των πρώτων 23 δις ευρώ από τη συνολική πρώτη δόση ύψους 26 δις ευρώ, η οποία εγκρίθηκε μαζί με την έγκριση του τρίτου ελληνικού μνημονίου.
Ως γνωστό, τα 10 από 23 δις ευρώ, είναι τα χρήματα που δεσμεύτηκαν σε ειδικό λογαριασμό από τον ESM, η εκταμίευση των οποίων εγκρίθηκε ήδη από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Τα υπόλοιπα 13 δις ευρώ διατέθηκαν για την αποπληρωμή χρέους, ενώ τα 1,7 δις ευρώ δόθηκαν για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.
Με βάση το σχετικό δελτίο που εξέδωσε το ΓΛΚ, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου αυξήθηκαν για τον ίδιο λόγο στα 1,16 δις ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από μόλις 77 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.
Οι εγγυήσεις δανείων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν σε ένα τρίμηνο κατά 777 εκατ. ευρώ στα 14,89 δις ευρώ από 15 ,66 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Οι καταπτώσεις εγγυήσεων, δηλαδή τα χρήματα που αναγκάστηκε να πληρώσει το δημόσιο ως εγγυητής μέσα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. έφτασαν τα 13,3 δις ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αφορά τα 1,2 δις ευρώ δάνειο του ΟΣΕ το οποίο δεν αποπληρώθηκε στην ώρα του.

Συντάκτης:  Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: enikonomia.gr