Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Στα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2016.

Εσοδα 1,8 έως 2 δισ. ευρώ προβλέπει από τις αποκρατικοποιήσεις ο προϋπολογισμός του 2016. Τα περισσότερα έσοδα θα προέλθουν από τα περιφερειακά αεροδρόμια (1,3 δισ. ευρώ) και την αξιοποίηση του Ελληνικού (350 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη έχουν προϋπολογιστεί τα έσοδα από την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ), του ΔΕΣΦΑ (187 εκατ. ευρώ) κ.ά. Επίσης ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα 74 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση μαρινών, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κάποιος διαγωνισμός. Τα έσοδα αυτά χαρακτηρίζονται ταμειακά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τα λογιστικά έσοδα, δηλαδή το συνολικό ύψος των συμβάσεων που θα συναφθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, θα ανέλθουν σε 3,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2016 δεν προβλέπει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ. Προβλέπει ωστόσο 277 εκατ. ευρώ έσοδα από πωλήσεις λοιπών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, μετοχές κ.λπ., που δεν προσδιορίζονται. Για το 2015 τα λογιστικά έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά έσοδα ανήλθαν στα 250 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του τιμήματος των αδειών και συχνοτήτων που έχουν αποκτήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και τα υπόλοιπα στην προκαταβολή της σύμβασης παραχώρησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος (20 εκατ. ευρώ), την πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων (23 εκατ. ευρώ), τη δόση του ΟΠΑΠ (3 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης για τη διενέργεια διπλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων των οργανισμών που βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού για την αποκρατικοποίησή τους. Συγκεκριμένα, η απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη διενέργεια διπλών αποτιμήσεων στους διαγωνισμούς των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Πιτσιόρλα, στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα λαμβάνεται πάντα υπ’ όψιν η υψηλότερη αποτίμηση. Το στέλεχος του Ταμείου παραδέχθηκε ότι η διπλή αποτίμηση θα διασφαλίσει τη διαδικασία των διαγωνισμών, ενώ επιπλέον θα άρει τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με το αδιάβλητο της διαδικασίας των διαγωνισμών. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία της διπλής αποτίμησης δεν θα επηρεάσει τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ παραμένει στις 15 Δεκεμβρίου και των ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ στις 15 Ιανουαρίου 2016.

Τέλος, χθες ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Πιτσιόρλας, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος του επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, όπως επίσης και για τον ΟΛΘ. Οι δύο άνδρες ωστόσο, στη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους, συζήτησαν και για άλλες αποκρατικοποιήσεις στον τομέα των τουριστικών αξιοποιήσεων και των υποδομών.

Η αξιοποίηση του Θριασίου Πεδίου

Ξεκινάει εκ νέου, έπειτα από πολλά χρόνια, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Θριασίου Πεδίου στον Ασπρόπυργο της Αττικής. Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη τα τεύχη δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού και ήδη έχουν αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιοποίηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, ο σχετικός διαγωνισμός δρομολογεί την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου, μια επένδυση ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ. Η επένδυση, σύμφωνα με τον υπουργό, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου για την προώθηση νέων έργων υποδομών στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των κοινωνικών υποδομών. Στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται υπέρ του Δημοσίου η καταβολή ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου της επένδυσης. Το ποσοστό ορίζεται με μαθηματικό τύπο, ενώ σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο εισόδημα 500.000 ευρώ για τα πρώτα 12 χρόνια και 1,5 εκατ. ευρώ για το 13ο έτος και μετά. Η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 50 έτη και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων είναι η 31η Μαρτίου 2016.

Συντάκτης: Βαγγέλης Μανδραβέλης
Πηγή: kathimerini.gr