Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Εκδρομή με τρένο και ποδήλατο.


Πώς σας φαίνεται μια σύντομη εκδρομή η οποία όμως θα συνδυάζει τόσο το τρένο όσο και το ποδήλατο; Σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται η εκδρομή «Τρένο –Ποδήλατο –Βόλτα» με αφετηρία το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και προορισμό τη Βυρώνεια Σερρών και τον υγρότοπο της Κερκίνης (www.trainbikeride.com).
Εκεί, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχουν προγραμματισμένες διάφορες δράσεις όπως παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια κ.ά. Ολοι όσοι βρεθείτε στην περιοχή θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε αργυροπελεκάνους, οι οποίοι «συχνάζουν» στην Κερκίνη όλο το χρόνο, καθώς και λαγγόνες, κορμοράνους, διάφορα είδη ερωδιών, χουλιαρομύτες, αρπακτικά πουλιά που έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή για να ξεχειμωνιάσουν, πάπιες, αβοκέτες και άλλα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.

Στόχος της εκδήλωσης, μοναδική του είδους στην Ελλάδα, είναι η ανάδειξη της πετυχημένης σύμπραξης ποδηλάτου και τρένου, ως εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης. Τον δε συντονισμό της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Πολιτιστική Εταιρεία Σιντικής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ενωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης.

Στον «Μεθοριακό Σταθμό»

Το ραντεβού στη Βυρώνεια Σερρών θα είναι στον «Μεθοριακό Σταθμό», που ουσιαστικά η εκδρομή «Τρένο –Ποδήλατο –Βόλτα» είναι δική του ιδέα. Τι είναι ο «Μεθοριακός Σταθμός»;

Πρόκειται για έναν παλιό σταθμό τρένων που μετατράπηκε σε παραδοσιακό καφε-μεζεδο-παντοπωλείο και λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2013. Ουσιαστικά είναι ο πρώην εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός του χωριού, ο οποίος εκμισθώθηκε από ιδιώτη που τον αναπαλαίωσε με πλήρη σεβασμό στο χρώμα και στην ιστορία του. Στο χώρο αυτό πριν από 102 χρόνια περίπου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατέληξαν στις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας, λίγο πριν την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, που χάραξε τα σημερινά βόρεια σύνορα της χώρας.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα γραφικά ξύλινα τραπεζάκια απλώνονται στον προαύλιο χώρο του «Μεθοριακού Σταθμού», κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών και προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Ο δε συνδυασμός με γευστικούς μεζέδες, από τοπικά προϊόντα όπως βουβαλίσιο κρέας, καπνιστή πέστροφα, σαλιγκάρια, κουνέλι κ.ά, είναι μοναδικός (τηλ. 2323111205).

Στόχος του «Μεθοριακού Σταθμού» είναι, να «δέσει» τον σιδηρόδρομο και την τοπική ιστορία, με διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως, ο φυσιολατρικός, ο ποδηλατικός, ο σιδηροδρομικός, ο ιστορικός κ.ά.

Πηγή: agelioforos.gr