Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Μετρό Αθήνας: Σε πορεία υλοποίησης η επέκταση προς Ίλιον, ξεκίνησαν οι γεωλογικές μελέτες.


Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και της εργοληπτικής εταιρείας για το έργο «Γεωλογικές, Γεωφυσικές και Γεωτεχνικές έρευνες και Μελέτες στο τμήμα “ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ –ΙΛΙΟΝ” της επέκτασης της ΓΡΑΜΜΗΣ 2 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας», μήκους 4χλμ., που περιλαμβάνει 3 σταθμούς.
Το έργο της βόρειο δυτικής επέκτασης της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον είναι στα πλάνα κατασκευών της Αττικό Μετρό για την επόμενη δεκαετία.

Η επέκταση θα έχει μήκος 4χλμ και 3 νέους σταθμούς, όλους στα διοικητικά όρια του Δήμου Ίλιον. Οι 2 πρώτοι σταθμοί θα εδράζονται επί της Λεωφόρου Θηβών ενώ ο τρίτος και τερματικός σταθμός στα όρια του Δήμου Ίλιον με το Καματερό.

Το κόστος της επέκτασης εκτιμάται σε περίπου 350εκ.ευρώ ενώ είναι άγνωστο το πότε θα μπορούσε να προωθηθεί προς υλοποίηση καθώς πριν από αυτή την επέκταση βρίσκεται σε προτεραιότητα το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 από το Γαλάτσι μέχρι το Γουδή.

Να θυμίσουμε πως αρχικά η επέκταση μετά το σταθμό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ ήταν προς Πετρούπολη όμως τα σαθρά εδάφη ήταν απαγορευτικά και έτσι το Μετρό θα κινείται με πορεία Βόρεια-Βόρειο-Ανατολικά (αντί για Βόρειο-Δυτικά προς τον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι).

Πλέον όλη η χάραξη κινείται σχεδόν αποκλειστικά πάνω στη Λεωφόρο Θηβών έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση προς Καματερό και Ζεφύρι μέχρι τον υπό κατασκευή Προαστιακό Σταθμό ΖΕΦΥΡΙ.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΣΤΑΘΜΟΣ 1:θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου).
ΣΤΑΘΜΟΣ 2: θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)
ΣΤΑΘΜΟΣ 3:θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)
Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί οι επίσημες ονομασίες των σταθμών.

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των διαδικασιών για το Μετρό στο Ίλιον και έχει συχνές επαφές για το ζήτημα αυτό. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Δρ. Χρήστο Τσίτουρα, ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση μελέτης που προηγήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ για την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης ο Δήμαρχος Ιλίου δήλωσε:

«Αναμένουμε την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα ανακουφίσει την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή μας, ενώ η προσβασιμότητα θα δώσει ώθηση στην αγορά και τις επιχειρήσεις.»

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ερευνών και μελετών, επόμενο στάδιο είναι η δημοπράτηση του έργου. Αυτό φυσικά για να γίνει θα πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτό θα κριθεί από την πορεία της Γραμμής 4.

Αν η Γραμμή 4 επιλεγεί να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ τότε τα ελεύθερα κεφάλαια θα μπορούσαν να κινηθούν σε αυτή τη σημαντική για τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας επέκταση του δικτύου Μετρό.



Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com