Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αποτροπιασμό στις τάξεις των σιδηροδρομικών για την ρατσιστική επίθεση κατά εργαζομένης στον ΟΣΕ.

«Δεν παίρνω εντολές από Αλβανίδες.
 Να πας πίσω στο χωριό σου, μη φωνάξω τη Χρυσή Αυγή για να σε κανονίσει».
 Η πρωτοφανής ρατσιστική επίθεση από δύο εργαζομένους στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα, με απειλές κατά της σωματικής της ακεραιότητας, υποχρέωσε σε παραίτηση μια 20χρονη κοπέλα αλβανικής καταγωγής, που εργαζόταν εκεί μέσω προγράμματος μαθητείας του ΟΑΕΔ.
Εσωτερική έρευνα για το περιστατικό της ρατσιστικής επίθεσης κατά της 20χρονης στη Λάρισα διενεργεί η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού.

Το περιστατικό έγινε στις αρχές του περασμένου μήνα αλλά η αποκάλυψή έγινε τώρα, προκαλώντας αποτροπιασμό στις τάξεις των σιδηροδρομικών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) ξεκίνησε εσωτερική έρευνα, το πόρισμα της οποίας αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Πρωταγωνιστής του ρατσιστικού παραληρήματος φέρεται ότι είναι ένας τεχνίτης που απασχολείται κυρίως σε δουλειές γραφείου στο Μηχανοστάσιο της Λάρισας. Αφορμή στάθηκε ένα φραστικό επεισόδιο που είχε με τον προϊστάμενό του, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει πλασματικές υπερωρίες για να αυξήσει τις αποδοχές του.

Λογομαχία

Ανθρωπος που γνωρίζει με λεπτομέρειες τι συνέβη είπε στο «Εθνος» πως ο προϊστάμενος «έκοψε» τις υπερωρίες-μαϊμού του συγκεκριμένου υπαλλήλου, λέγοντάς του πως δεν εργάστηκε τον 15Αύγουστο, όπως επιχείρησε να παρουσιάσει στις σχετικές καταστάσεις. Ο υπάλληλος αντέδρασε και οι δύο άνδρες λογομάχησαν, μπροστά στην 20χρονη κοπέλα, η οποία εκτελούσε χρέη γραμματείας στο μηχανοστάσιο.
Λίγη ώρα αργότερα, η νεαρή τού τηλεφώνησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να του μεταφέρει εντολή της υπηρεσίας να μεταφέρει την αλληλογραφία στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας.
Ο υπάλληλος της απάντησε με ρατσιστικό υβριστικό, προσβλητικό και απειλητικό τρόπο, λέγοντάς της ότι δεν παίρνει εντολές από... Αλβανίδες. Της ζήτησε, μάλιστα, να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της, με την απειλή ότι θα φωνάξει μέλη της Χρυσής Αυγής, που θα την «κανονίσουν».
Σοκαρισμένη, η κοπέλα απευθύνθηκε σε άλλον υπάλληλο του μηχανοστασίου, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα είπε, την αντιμετώπισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σε μια επανάληψη του ρατσιστικού παραληρήματος.
Η 20χρονη έφυγε από το γραφείο και απευθύνθηκε στον ΟΑΕΔ, όπου υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ κάθε προσπάθεια να μεταπειστεί απέβη άκαρπη.
«Είναι μια κοπέλα που ζει μόνο με τη μητέρα της στη Λάρισα. Μπήκε σ΄ αυτό το πρόγραμμα μαθητείας και κρατούσε μόνη της τη γραμματεία του μηχανοστασίου, για 162 ευρώ τον μήνα. Πολλές φορές έμενε μόνη της στο γραφείο. Επειτα από αυτό φοβόταν για τη σωματική της ακεραιότητα», είπε στο «Εθνος» εργαζόμενος του ΟΣΕ που γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά.

Ο ΟΑΕΔ ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις για το κρούσμα από την ΕΕΣΣΤΥ, η διοίκηση της οποίας έδωσε εντολή για τη διερεύνησή του σε βάθος.

Το γεγονός έγινε γνωστό μόλις πριν από λίγες μέρες στους συνδικαλιστές του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών «Λαρισσαϊκός». Με ανακοίνωσή του το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, Κ. Μαυρομιχάλης, ζήτησε την αποκατάσταση της εργαζόμενης και την απόδοση ευθυνών, τονίζοντας πως «ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν μπορεί να έχουν θέση ανάμεσά μας».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΣΣΤΥ, Στ. Αγιάσογλου, ζητά άμεση διερεύνηση.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πηγή: ethnos.gr