Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών το Σάββατο μετά την επίθεση στην αμαξοστοιχία Thalys

Για την ενίσχυση των ελέγχων.

Συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και των Μεταφορών των χωρών με τις οποίες η Γαλλία έχει διασυνοριακές σιδηροδρομικές συνδέσεις θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Παρίσι, οκτώ ημέρες μετά την επίθεση στην υπερταχεία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι, ανακοίνωσε την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» για την ολοκλήρωση των συστημάτων ελέγχου που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Γαλλία αναμένεται να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση. Θα μετάσχουν Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία".

«Μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή συντονισμένοι και ταυτόχρονοι έλεγχοι στις χώρες της ΕΕ ώστε να ειδοποιούνται οι υπηρεσίες πληροφοριών για τις κινήσεις προσώπων για τα οποία ήδη διατηρούν φακέλους αλλά δεν τα παρακολουθούν κατ' ανάγκην, και που να επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων για καλύτερη ταυτοποίηση αυτών που μετακινούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

«Πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα που επιτρέπει να υπάρχει πιο συστηματικός, πιο συντονισμένος έλεγχος μέσα στα αεροδρόμια, στα μέσα μεταφοράς, όσων τα χρησιμοποιούν» τόνισε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης απαγγέλθηκαν σε βάρος του δράστη της επίθεσης, η οποία αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή στην υπερταχεία Thalys, του Μαροκινού Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, κατηγορίες για απόπειρα δολοφονιών σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση.

Πηγή: in.gr