Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Μέχρι τον Δεκέμβριο το νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις.



Μέχρι τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τους κανόνες λειτουργίας και το γενικότερο καθεστώς που διέπει το νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Την ίδια ώρα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ήδη εγκρίνει το πρόγραμμα αξιοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, το οποίο προβλέπει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. και 1,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα.
Η δανειακή σύμβαση προβλέπει πως η κυβέρνηση (το υπουργικό συμβούλιο ή το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής) θα εγκρίνει το σχέδιο αξιοποίησης που αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30 Ιουλίου και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Δεσμευτικές προσφορές 

Το Ταμείο καλείται να ανακοινώσει δεσμευτικές ημερομηνίες υποβολής προσφορών για τους διαγωνισμούς του ΟΛΠ και του ΟΛΘ καθώς και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείες τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Ταυτόχρονα να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με το σχήμα υπό τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναλαμβάνει να προχωρήσει 20 επείγουσες δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και επίσης περιλαμβάνεται ως τμήμα της συμφωνίας. 
Όσο για το νέο ταμείο, πρωταρχικός στόχος «είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους, την οποία και θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα». Μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καλείται να συστήσει ανεξάρτητη ομάδα δράσης, η οποία θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου ταμείου. Η ομάδα δράσης θα υποβάλει αναφορά μέχρι τον Δεκέμβριο και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εφαρμογή της μέχρι τον Μάρτιο του 2016. 



Πηγή: avgi.gr