Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού στα φιλόδοξα σχέδια της Κίνας.

Ο Δρόμος του Μεταξιού ήταν κάποτε ο κορυφαίος εμπορικός δρόμος της οικουμένης, καθώς εκτεινόταν από τη Βενετία μέχρι την Κεντρική Ασία και από κει στις εσχατιές της Κίνας, μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, χρημάτων, ανθρώπων και πολιτισμικών επιρροών.
Κι όμως, το κινεζικό καθεστώς φιλοδοξεί να αναβιώσει τον Δρόμο του Μεταξιού στον 21ο αιώνα, δίνοντάς του την παλιά του αίγλη.
Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, που έχει ονομαστεί «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», θα συνδυάζει τη χερσαία εμπορική διαδρομή με μια πανάκριβη νέα θαλάσσια οδό, μέσω αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και αγωγών. Όταν -και αν- ολοκληρωθεί, θα δώσει στην Κίνα την εμπορική πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη, παρέχοντάς της μια πρωτόγνωρη σε διαστάσεις εμπορική δίοδο που θα εκτείνεται από τις κεντρικές της επαρχίες μέχρι τη Μόσχα και το Ρότερνταμ. Μιλάμε δηλαδή για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα κινεζικής κυριαρχίας, συνδέοντας την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία και την Ευρώπη.
Πέρα όμως από τον σημαντικότερο οικονομικό δρόμο του κόσμου, το δεύτερο σκέλος του σχεδίου θα συνδέσει ακτοπλοϊκά την Κίνα και τα λιμάνια της με την υπόλοιπη Ασία και την Ανατολική Αφρική, εξαπλώνοντας την εμπορική ηγεμονία της Κίνας στο μισό σχεδόν του σύγχρονου κόσμου. Η επένδυση είναι βέβαια μεγαλύτερη ακόμα και από το Σχέδιο Μάρσαλ, αν και το πλάνο φιλοδοξεί το 2020 να είναι ήδη καθοδόν…

Πηγή: newsbeast.gr