Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Γαλλία: Κάποιοι πετυχαίνουν να ανέβουν στα τρένα, άλλοι αποτυγχάνουν.









Μετανάστες πραγματοποίησαν διαδήλωση στην παραλία του Καλαί στις 8 Αυγούστου, προκαλώντας την απορία των Δυτικών λουoμένων.
ΚΑΛΑΙ. Σε χέρσο οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα, γεμάτο απορρίμματα, στο Καλαί της Γαλλίας, κατασκηνώνουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να διεισδύσουν στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη προκειμένου να φθάσουν στη Βρετανία.
Οι «ένοικοι» του αυτοσχέδιου καταυλισμού, ο οποίος πήρε την ονομασία «Ζούγκλα του Καλαί», προέρχονται από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, δραπέτες από την απόλυτη ανέχεια ή τον πόλεμο, έχοντας διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να φθάσουν στο γαλλικό λιμάνι, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από το δυσπρόσιτο Ελ Ντοράντο της Μεγάλης Βρετανίας.
Μετά την τοποθέτηση φράκτη, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος δυσχεραίνει την πρόσβασή τους στα φορτηγά διεθνών μεταφορών, οι μετανάστες υιοθέτησαν νέα μέθοδο δράσης. Ορμούν κατά κύματα προς τη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη, ελπίζοντας να σκαρφαλώσουν σ’ ένα από τα βαγόνια σιδηροδρομικών συρμών που μεταφέρουν φορτηγά με προορισμό τη Βρετανία.
Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή, λίγοι πετυχαίνουν να ανέβουν στα τρένα, ενώ οι περισσότεροι αποτυγχάνουν, για να γυρίσουν με τα πόδια πίσω στη «ζούγκλα» το ξημέρωμα, αναζητώντας λίγη ανάπαυση. Η διαδρομή από τη ζούγκλα στη σήραγγα διαρκεί δύο περίπου ώρες.
Πριν από μία εβδομάδα, οι μετανάστες κατέρριψαν το ρεκόρ τους, πραγματοποιώντας 4.000 απόπειρες διείσδυσης σε μία μόνο νύχτα. Ο αριθμός αυτός, όμως, είναι παραπλανητικός, καθώς ο κάθε μετανάστης μπορεί να αποπειραθεί πέντε και έξι φορές σε μία νύχτα να σκαρφαλώσει σε βαγόνι, προτού εγκαταλείψει εξουθενωμένος.
Οργανώσεις αρωγής στους πρόσφυγες έχουν, στο μεταξύ, αναλάβει τη σίτισή τους, μεταφέροντας γιαούρτια και ψωμί στη ζούγκλα και προσφέροντας άτυπη συμβουλευτική νομική υπηρεσία σε όσους το επιθυμούν.
Οι διάφορες εθνικότητες έχουν ασυναίσθητα συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία των αμμόλοφων της ζούγκλας. Σε μία σκηνή διαβάζει κανείς «Καλωσορίσατε στην Ερυθραία», γραμμένο σε ανορθόγραφα αγγλικά, ενώ σε άλλη κυματίζει σημαία της Αιθιοπίας.
Ο πρόσφυγας από τη Νιγηρία, Ζιμάκο Τζόουνς, εξηγεί ότι δεν επιθυμεί πια να διασχίσει τη Μάγχη, έχοντας αποφασίσει να παραμείνει στη ζούγκλα. Εκεί, ο Τζόουνς έχτισε το «Κοσμικό Σχολείο του Μονοπατιού των Αμμόλοφων». Το σχολείο είναι φτιαγμένο από κάθε είδους υλικά, ενώ η μικρή του αίθουσα φιλοξενεί μετανάστες κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Ο Ζιμάκο υποστηρίζει ότι Γάλλος εκπαιδευτικός από το Καλαί προσέρχεται καθημερινά, προσφέροντας μαθήματα γαλλικών, ενώ όποιος μετανάστης επιθυμεί μπορεί και να διδάξει.
Η ποικιλία ειδικοτήτων και ταλέντων είναι τέτοια που το σχολείο του Τζόουνς προσφέρει –εκτός των γαλλικών– μαθήματα αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών, φυσικής, χημείας και κινεζικής γυμναστικής Τάι Τσι.
Η Βελγίδα γραφίστρια Κρις Ζαμότ, η οποία ζει στην περιοχή, διδάσκει γαλλικά. «Εδώ, τους προσφέρουμε λίγη αξιοπρέπεια, κάτι το οποίο οι αρχές προσπαθούν να τους αφαιρέσουν, εγκαταλείποντάς τους σε αυτή την παραγκούπολη», λέει η Ζαμότ.

Πηγή: kathimerini.gr