Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ιδιωτικοποιούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ημερομηνίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τους διαγωνισμούς για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ ενώ παράλληλα θα πρέπει είτε να τρέξει έως τότε τον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ είτε να εισηγηθεί πλάνο που να διασφαλίζει την ανεξαρτητοποίησή του από την ΔΕΗ.
Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει άμεσα όλο το σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2014 συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να προχωρήσουν αυτοί και οι νέοι διαγωνισμοί. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να κλείσει την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον επενδυτή που έχει ανακηρυχτεί προτιμητέος αλλά και να εγκρίνει 20 ακόμα δράσεις αξιοποίησης περιουσίας που έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτός ο κατάλογος των δράσεων θα ενημερώνεται τακτικά και η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς δράσεις θα υλοποιηθούν έγκαιρα. Επίσης δεσμεύεται για έσοδα 1,4 δισ. ευρώ φέτος, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,3 δισ. ευρώ το 2017.
Να σημειωθεί πως το εν λόγο σχέδιο (Asset Development Plan) επισυνάπτεται στο νέο μνημόνιο ως παράρτημα το οποίο όμως δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου χτες το βράδυ.
Όσον αφορά το Νέο Ταμείο το λεγόμενο και ταμείο των 50 δισ. η κυβέρνηση δεσμεύεται έως τα τέλη Οκτωβρίου να συστήσει Ομάδα Δράσης με μέλη που θα έχουν την έγκριση της ΕΕ η οποία θα προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: Πρώτον, θα επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία που θα ενταχτούν σε αυτό, δεύτερον θα εισηγηθεί έως τον Δεκέμβριο το σχέδιο σύστασης του Ταμείου, τρίτον , θα κάνει προτάσεις γα την μετάβαση στο νέο σχήμα και την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων σε αυτό. Ειδική αναφορά γίνεται σε ακίνητα όπως αυτά της ΕΤΑΔ αλλά και στην θεμελίωση του νέου Ταμείου στην εμπειρία η οποία έχει αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Η εφαρμογή όλων των παραπάνω προσδιορίζεται για τον Μάρτιο του 2016.
To νέο μνημόνιο προβλέπει πως η δημιουργία του Ταμείου γίνεται για να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας, όση αναμένεται να είναι και η διάρκεια των νέων δανείων. Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ το υπόλοιπο 50% θα μοιραστεί σε δύο κομμάτια: την αποπληρωμή του χρέους και την χρηματοδότηση επενδύσεων.

Συντάκτης: Ηλίας Γ. Μπέλλος
Πηγή: capital.gr