Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο - "Βουνό" οι αιτήσεις για εφάπαξ.

Μαζικό κύμα φυγής δημοσίων υπαλλήλων προκαλεί η επικείμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια καταθέτουν αιτήσεις για να βγουν στη σύνταξη, θα χρειαστεί ωστόσο να περιμένουν αρκετά χρόνια για να λάβουν το εφάπαξ.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ πέρυσι στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.132 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, εφέτος στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι αυτές θα πλησιάσουν τις 8.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, στα συρτάρια του υπάρχουν ήδη σήμερα 43.000 αιτήσεις για εφάπαξ, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 892 εκατ. ευρώ -όταν τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε 155 εκατ.- με την αναμονή για την καταβολή τους να πλησιάζει τα 3 χρόνια.
Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Νίκος Καλάκος, εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταλήξει στον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, με βάση τον οποίο θα χορηγούνται τα ποσά για τις αιτήσεις που έγιναν μετα το Σεπτέμβριο του 2013.
Την ίδια ώρα, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της υψηλής ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της μείωσης των μισθών, αλλά και των επιπτώσεων της επιβολής των capital controls στην οικονομία και την αγορά εργασίας, χάνονται τεράστιοι πόροι από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία" ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου και πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, οι απώλειες των εσόδων είναι δραματικές με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων και στις κύριες συντάξεις μέσα στην επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, στη διετία 2015-2016 το οικονομικό έλλειμμα των ταμείων είναι 3,7 δισ. ευρώ (2,4 δισ. για τις κύριες συντάξεις και 1,3 δισ. ευρώ για τις επικουρικές).

Πηγή: megatv.com