Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Αύξηση ορίων ηλικίας έως πέντε έτη και βασική σύνταξη στα 432 ευρώ.

Οι νέες προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Την ισοπέδωση της βασικής σύνταξης του ΙΚΑ στα επίπεδα του ορίου της φτώχειας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την κουάντρικα των πιστωτών. 
Η πρόταση για το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο προβλέπει ότι η βασική σύνταξη θα κυμαίνεται στα 432 ευρώ, «ψαλιδισμένη» κατά 10% από το όριο των 486 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.». 
Το σχέδιο «συντάξεις φτώχειας» θα περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Νωρίτερα, εντός του Αυγούστου, θα νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τις οποίες η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στους εκπροσώπους των δανειστών την πρότασή της, η οποία προβλέπει αυξήσεις ορίων ηλικίας άμεσα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Υπολογισμός

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο καθορισμού των συντάξεων, η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρονται να επεξεργάζονται πρόταση σύμφωνα με την οποία η βασική σύνταξη θα καλύπτεται μέσω των εσόδων του κράτους από τη φορολογία. Το σκέλος της αναλογικής σύνταξης θα μείνει ως έχει και θα είναι απόρροια των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν οι αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες πρόκειται να ετοιμαστούν άμεσα.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Πηγή: e-typos.com