Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Tώρα το συνταξιοδοτικό, αργότερα το Εργασιακό.

Δύο σταθμούς θέτει η Σύνοδος Κορυφής όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό προκειμένου να πρέπει να περάσει η πρώτη "δόση" αλλαγών εντός Ιουλίου. 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της συνόδου των χωρών - μελών της ευρωζώνης, μέχρι τις 15 Ιουλίου πρέπει να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος σαν μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
Εξάλλου μέχρι τις 22 Ιουλίου θα πρέπει να ληφθούν φιλόδοξες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και να συγκεκριμενοποιηθούν πολιτικές σε δύο μέτωπα:
* την πλήρη αποκατάσταση των δημοσιονομικών ζημιών που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. Συμβούλιο της Επικρατείας) σε σχέση με συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 
* την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (σ.σ. στα ταμεία επιοκουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) ή την εύρεση εναλλακτικών μέτρων τα οποία θα είναι από κοινού συμφωνημένα.
Σε δύο μεγάλες "δόσεις" η νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού 
Τα πάνω... κάτω θα έλθουν στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα τους επόμενους έξι μήνες, αν ψηφιστούν και εφαρμοστούν οι δεκαπέντε συνολικά αλλαγές που προβλέπει η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Οι πρώτες εννέα αλλαγές –με σημαντικότερη εκείνη της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης- πρέπει να ψηφιστούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015.
Οι επόμενες έξι αλλαγές –με σημαντικότερη εκείνη της "στενότερης" σύνδεσης εισφορών και παροχών και στα ταμεία κύριας ασφάλισης- θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Η έκβαση των εκκρεμοτήτων που έχουν μείνει στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών κάθε άλλο παρά μπορεί να αναχαιτίσει ή δυναμώσει αποφασιστικά το γιγάντιο κύμα των ανατροπών που αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. 
Κατά τ’ άλλα ελληνική κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 που αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων και να νομοθετηθούν άμεσα, δηλαδή εντός της τρέχουσας εβδομάδας εννέα αλλαγές, οι οποίες –μάλιστα– θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015.
Στόχος αυτών των αλλαγών θα είναι η εξοικονόμηση ¼ - ½ % εκατό του ΑΕΠ το 2015 (450 – 900 εκατ. ευρώ) και 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δις. ευρώ) . Πιο συγκεκριμένα υπό άμεση ψήφιση και εφαρμογή προβλέπεται να είναι:
1. Η σταδιακή –μέχρι το 2012- προσαρμογή του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφαλιστικού βίου σε όλους όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν (πλην όσων ασκούν βαρέα επαγγέλματα και τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία). 
2. Η επιβολή ετήσιου προστίμου 10% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.
3. Η ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και χρηματοδότηση τους μόνο από τις δικές τους εισφορές.
4. Η αύξηση των δικαιούχων της σύνταξης των ανασφάλιστων.
5. Η σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019.
6. Το "πάγωμα", σε ονομαστικούς όρους των συντάξεων μέχρι το 2021.
7. Η παροχή μία βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη.
8. Η αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους στο 6% και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.
9. Η κατάργηση των κρατικά χρηματοδοτούμενων εξαιρέσεων και η εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με το πρότυπο των εισφορών στο ΙΚΑ (από 1η Ιουλίου 2015).
Ακόμα πιο σκληρό, όμως, προβλέπεται το πακέτο του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού που θα πρέπει να νομοθετήσει η όποια κυβέρνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο, δηλαδή σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα, και οι οποίες θα πρέπει να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2016. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης – δανειστών προβλέπει: 
• Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
• Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά του.
• Εξορθολογισμό των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων.
• Ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
• Κατάργηση των κοινωνικών πόρων (σ.σ. φόροι υπέρ τρίτων για ορισμένα ταμεία) με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (από την 31η Οκτωβρίου 2015).
• Εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
• Διοικητική ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης μέχρι τέλος του 2017.
Εργασιακό: Στο τραπέζι ξανά ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις
Η ανακοίνωση της Ευρω-συνόδου προβλέπει σε σχέση με τις αγορές εργασίας, ότι πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. 
Στη βάση αξιολογικών εκθέσεων, οι οποίες πρέπει να προετοιμαστούν οι πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμισθούν με τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη και δεν θα πρέπει να επιστρέψουν σε ρυθμίσεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης μίας βιώσιμης και απεριόριστης ανάπτυξης.

Συντάκτης:  Δημήτρης Κατσαγάνης 
Πηγή: gapital.gr