Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Οδηγό για «ακίνδυνες selfie» εκδίδει η Ρωσία.

   Μετά από σειρά ατυχημάτων
Μερικά από τα σκίτσα που συνοδεύουν τις οδηγίες της ρωσικής αστυνομίας. 
H ρωσική αστυνομία ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις προτού τραβήξουν με τα κινητά τους selfie, μετά από μία σειρά ατυχημάτων.
«Μια κουλ σέλφι μπορεί να σας στοιχίσει την ζωή!» προειδοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικό φυλλάδιο, στο οποίο δίνονται συμβουλές όπως «μια selfie με ένα όπλο στο χέρι μπορεί να σκοτώσει».
Η συμβουλή μπορεί να μοιάζει άτοπη αλλά το Μάιο, μία νεαρή Μοσχοβίτισσα 21 ετών αυτοπυροβολήθηκε την ώρα που έβγαζε μία φωτογραφία με ένα πιστόλι στο χέρι. Αν και τραυματίστηκε στο κεφάλι, επέζησε.
Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το τελευταίο της σειράς ατυχημάτων με θύματα πολίτες που αυτοφωτογραφίζονται με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Τον περασμένο Ιανουάριο δύο νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν στα Ουράλια όταν εξερράγη η απασφαλισμένη χειροβομβίδα που κρατούσαν στα χέρια τους για να βγάλουν μία σέλφι.
Λίγους μήνες αργότερα ένας έφηβος από το Ριαζάν έχασε την ζωή του από ηλεκτροπληξία όταν άγγιξε ηλεκτροφόρα καλώδια καθώς επιχειρούσε να τραβήξει μία selfie, ενώ κρεμόταν από μία σιδηροδρομική γέφυρα.
«Δυστυχώς παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι ο αριθμός των δυστυχημάτων με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφικές αυτοπροσωπογραφίες συνεχίζει να αυξάνεται» είπε η Έλενα Αλεξέγεβα, μία σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας.
«Από τις αρχές του έτους μιλάμε για τουλάχιστον 100 τραυματίες και πολλές δεκάδες δυστυχήματα» επισήμανε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μόσχα.
«Το πρόβλημα είναι πραγματικό και οι συνέπειές του πολύ δυσάρεστες».«Προτού τραβήξει μία selfie, όλος ο κόσμος πρέπει να έχει στο νου του ότι ο αγώνας για ένα "Μου αρέσει!" στο Διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο και η τελευταία σας φωτογραφία υπό ακραίες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μεταθανάτια» προειδοποίησε η Αλεξέγεβα.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό