Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Σύλλογοι και σωματεία στον ΟΣΕ που γράφουν ιστορία.

Σύλλογοι και σωματεία, με κάθε μορφή,   προσφέρουν σημαντικό έργο τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και στον τομέα της εργασίας. Το καθένα από αυτά, από το δικό του μετερίζι,  δίνει τον  αγώνα του για το καλύτερο αύριο της κοινωνίας , χωρίς να απεμπολή τις ιστορικές του καταβολές.

Από τους συλλόγους που η παρουσία και δραστηριότητα του είναι γνωστή στο πανελλήνιο, είναι ο Μουσικογυμναστικός σύλλογος των σιδηροδρομικών « Θερμαϊκός» που ιδρύθηκε το 1925 ο οποίος διακρίθηκε τόσο στον αθλητικό τομέα όσο και στον καλλιτεχνικό. Ιδιαίτερα στο καλλιτεχνικό τομέα η διακρίσεις του ξεπέρασαν όχι μόνο τα στενά τοπικιστικά όρια αλλά και τα σύνορα της Ελλάδος . Περγαμηνές υπάρχουν και στον αθλητισμό αφού η ποδοσφαιρική του ομάδα έφτασε να παίζει στην Α΄ Εθνική την περίοδο 1960 - 1961. 
Σύλλογοι που συμβάλουν τα μέγιστα στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του σιδηρόδρομου, είναι οι Σύλλογοι «Φίλοι του σιδηρόδρομου» της Θεσσαλονίκης, του Βόλου  της Αθήνας και άλλων πόλεων . Το έργο τους είναι πολύ σπουδαίο από κάθε πλευρά. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα χαμένο σιδηροδρομικό θησαυρό και να τον παρουσιάσουν στον κόσμο μέσα από της προθήκες των μουσείων τους. Οι πράξεις και οι ενέργειες τους έχουν δίκαια την επιδοκιμασία των σιδηροδρομικών. 
Επίσης σύλλογοι τοπική όπως ο «Ήφαιστος» της Δράμα έχουν σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Πολιτιστική δραστηριότητα αναπτύσσουν και η κατά τόπους λέσχες των σιδηροδρομικών μια από της οποίες είναι και η λέσχη Βορείου Ελλάδος η οποία ιδρύθηκε το 1949.
Στον συνδικαλιστικό τομέα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ( Π.Ο.Σ) έτος ίδρυσης 1922 και ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας, (Σ.Σ.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 1918, από τους παλαιότερους φορείς των εργαζόμενων, καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζόμενων και την ανύψωση του βιοτικού τους επιπέδου. Κλαδικά σωματεία που συμβάλουν στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας είναι η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών (ΠΕΣΟΣΕ), η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών (ΠΕΠΑ), και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελιγμών καθώς και σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών.
Οι απόμαχοι των τρένων για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους έχουν εκτός από την ομοσπονδία τους (ΟΣΣΕ) και τα σωματεία, Σύνδεσμος Μακεδονίας - Θράκης το οποίο ιδρύθηκε το 1932 και έχει 1500 μέλη και το σωματείο Μακεδονίας - Θράκης η «Αναγέννηση» που ιδρύθηκε το 1952 και έχει 4.000 μέλη. Τα δυο σωματεία κάνουν προσπάθειες για την συνένωση τους. Εφαρμόζοντας το « Η ισχύς εν τη Ένωση».
Τελευταία ιδρύθηκε το Ταμείο Αλληλεγγύης και Νομικής Προστασίας Σιδηροδρομικών Εξωτερικής Υπηρεσίας. ( Τ.Α.Ν.Π.Σ.Ε.Υ.) σκοπός του οποίου είναι η νομική κάλυψη των εργαζομένων εν ώρα εργασίας.

Συντάκτης: Χρήστος Γιαννακίδης
Αναδημοσίευση από το σιδηροδρομικό περιοδικό "Ενημέρωση" -έκδοση Α΄  2003.

"Σιδηροδρομικά Νέα"