Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ευρωπαϊκό χρήμα 940εκ. ευρώ για την επέκταση Μετρό, Τραμ, Τηλεματική, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο.


Μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 περνά η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και πιο σύγχρονων υπηρεσιών στις Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.
Σήμερα η πρωτεύουσα διαθέτει μία ευρεία γκάμα μέσων που περιλαμβάνει 3 γραμμές Μετρό, γραμμή Τραμ,Προαστιακό Σιδηρόδρομο, λεωφορεία και τρόλεϊ.
Με χρηματοδότηση που φτάνει το 95% από χρήματα που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες, αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη μία επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, μία επέκταση του Τραμ προς Πειραιά, εγκατάσταση τηλεματικής σε 1.000 στάσεις λεωφορείων και εγκατάσταση-λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά και μπάρες εισόδου στους σταθμούς Μετρό της πόλης.
Τα χρήματα τα οποία θα έχουν έρθει συνολικά από την ΕΕ για την ολοκλήρωση των έργων αυτών που ξεκίνησαν το 2012 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019 ξεπερνούν τα 940εκ.ευρώ. Σημειωτεόν είναι πως σε περίπτωση μη συμφωνίας της χώρας με την ΕΕ όλα τα παρακάτω έργα απλά θα "πάγωναν" επ` αορίστον.

ΜΕΤΡΟ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τον Μάρτιο του 2012 το Υπουργείο Υποδομών μέσω της Αττικό Μετρό (ως φορέα υλοποίησης) ξεκίνησε την υλοποίηση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από την Αγία Μαρίνα στο κέντρο του Πειραιά.
Ανάδοχος του έργου είναι η Κ/Ξ J&P ABAΞ-GHELLA-ALSTOM με αρχικό κόστος 660εκ.ευρώ. Η επέκταση της γραμμής περιλαμβάνει 7,5χλμ υπόγειας γραμμής και 6 νέων σταθμών (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 και η χρηματοδότηση του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το 2014-2020 ενώ συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΤΡΑΜ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τον Ιανουάριο του 2013 το Υπουργείο Υποδομών μέσω της Αττικό Μετρό (ως φορέα υλοποίησης) ξεκίνησε την υλοποίηση της επέκτασης της γραμμής Τραμ από το Φάληρο στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.
Ανάδοχος του έργου είναι η ΘΕΜΕΛΗ με αρχικό κόστος 94εκ.ευρώ. Πρόκειται για επέκταση μιας μονής κυκλικής γραμμής που ξεκινά από το Φάληρο και μέσω του κέντρου και του λιμανιού του Πειραιά επιστρέφει στο Φάληρο.
Το μήκος της επέκτασης είναι 5,4χλμ και περιλαμαβάνει 11 νέες στάσεις ενώ ταυτόχρονα γίνεται ανάπλαση των πεζοδρόμων στις οδούς Μικράς Ασίας, Γ.Λαμπράκη, Ακτή Ποσειδώνος, Εθνικής Αντιστάσεως, Ομ.Σκυλίτση.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 και η χρηματοδότηση του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το 2014-2020.
*Σε διαδικασία διαγωνισμού παραμένει η προμήθεια 25 συρμών τραμ με κόστος 62,5εκ.ευρώ.

ΟΑΣΑ-ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΣΕ 1.000 ΣΤΑΣΕΙΣ
Τον Ιούνιο του 2014 με διαγωνισμό ΣΔΙΤ ξεκίνησε η υλοποίηση από το Υπουργείο Υποδομών (μέσω του ΟΑΣΑ) της εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος τηλεματικής σε 1.000 στάσεις, 1.750 λεωφορεία, 250 τρόλεϊ.
Ανάδοχος του έργου είναι η Advanced Transport Telematics, την οποία συνέστησε η Κ/Ξ Intrasoft - Intrakat με κόστος 52εκ.ευρώ.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Jessica και ιδιωτικούς πόρους.

ΟΑΣΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ + ΜΠΑΡΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Τον Δεκέμβριο του 2014 με διαγωνισμό ΣΔΙΤ ξεκίνησε η υλοποίηση από το Υπουργείο Υποδομών μέσω του ΟΑΣΑ της εγκατάταστασης και λειτουργίας α.του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα αντικαταστήσει το σημερινό χάρτινο και β.μπάρες σε όλους του σταθμούς Μετρό (και στις 3 γραμμές).
Ανάδοχος του έργου είναι η Κ/Ξ LG CNS-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κόστος 70εκ.ευρώ.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016 ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Jessica και ιδιωτικούς πόρους.
Στα παραπάνω έργα δεν περιλαμβάνονται Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τη μελέτη επέκτασης των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη νέα γραμμή 4 στο Μετρό, την επέκταση του Τραμ στην Πατησίων, την επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο κ.α αλλά ούτε και η σχεδιαζόμενη προμήθεια 250 νέων λεωφορείων που θα αντικαταστήσει μία ολόκληρη γενιά παλιών οχημάτων.

Πηγή: ypodomes.com