Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Νέα 24ωρη απεργία στο μετρό του Λονδίνου στις 5 Αυγούστου.

Στις 5 Αυγούστου οι μηχανοδηγοί στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου σχεδιάζουν νέα 24ωρη απεργία. Η προηγούμενη 24ωρη κινητοποίησή τους έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, όταν ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια το λονδρέζικο μετρό έπαυσε πλήρως τη λειτουργία του.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο των οδηγών, Aslef, το ζητούμενο για τα μέλη του είναι οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας στη νέα νυχτερινή υπηρεσία του μετρό. Εν τω μεταξύ, με τη βοήθεια ειδικής ομάδας διαμεσολάβησης, διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση του θέματος προκειμένου να αποφευχθεί η απεργία της 5ης Αυγούστου. Η δε Ομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υπολογίζει πως μία 48ωρη απεργία στον υπόγειο του Λονδίνου ενδεχομένως να κοστίσει στις μικρές επιχειρήσεις της πόλης περί τα 854 εκατομμύρια ευρώ (600 εκατ. στερλίνες/300 εκατ. στερλίνες ημερησίως). Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς.
Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών στο Λονδίνο, σε παλαιότερη ανάλυσή του πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε αναφέρει ότι οι απεργίες στον υπόγειο προκαλούν ζημίες σχεδόν 10 εκατ. στερλινών (14 εκατ. ευρώ) την ημέρα. Αυτή η πολύ χαμηλότερη εκτίμηση έχει να κάνει με το ότι πολλοί εργαζόμενοι μπορούν εκείνες τις ημέρες της απεργίας να εργαστούν από το σπίτι τους, περιορίζοντας τις απώλειες σε επίπεδο παραγωγικότητας. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, η London Underground, προσφέρει στους εργαζομένους 2% αύξηση ετησίως κατά μέσον όρο φέτος και μετά αύξηση αναλόγως πληθωρισμού ή 1% το 2016 και το 2017. Επιπλέον, λόγω της νυχτερινής απασχόλησης προβλέπεται μπόνους 2.000 λιρών (2.849 ευρώ) για τους οδηγούς και 500 λιρών (712 ευρώ) για το υπόλοιπο προσωπικό.

Πηγή: Καθημερινή