Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ακήρυκτος πόλεμος επιβατών, εναντίον ελεγκτών του μετρό.

 «Για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Ομως μπορώ να σας μιλήσω γενικά. Οι διαπληκτισμοί επιβατών με ελεγκτές στο μετρό είναι μόνιμο πρόβλημα».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης δεν ένιωσε έκπληξη όταν έμαθε για την είδηση του ξυλοδαρμού δύο ελεγκτών - την περασμένη Πέμπτη - σε σταθμό του μετρό από νεαρό επιβάτη που δεν είχε εισιτήριο. Περιστατικά όπως αυτό αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Και οι κυριότερες αιτίες γι' αυτά - όπως σημειώνουν εργαζόμενοι - είναι η φτώχεια και η ανεργία που βιώνουν οι νέοι.
 Πριν από το 2009 τα κρούσματα συμπλοκών με ελεγκτές και επιβάτες που αρνούνταν να πληρώσουν εισιτήριο «ήταν σχεδόν μηδενικά. Υστερα από εκείνη τη χρονιά όμως αυξήθηκαν σημαντικά» αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου και συνεχίζει: «Στα περισσότερα απ' αυτά, αυτοί που επιτέθηκαν φραστικά στους ελεγκτές ήταν άνεργοι νέοι. Αυτοί οι άνθρωποι εξαγριώνονται διότι δεν έχουν να πληρώσουν. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια».
Για να καταλάβει κανείς πώς οι άνθρωποι νεαρών ηλικιών φτάνουν σ' αυτό το σημείο πρέπει να μπει στη θέση τους, εξηγεί ο κ. Ρεβύθης. «Σκεφτείτε ότι ένας νέος που ψάχνει να βρει δουλειά θα πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 1,20 ευρώ για να πάρει το μετρό ή άλλο μέσο μεταφοράς και για την επιστροφή άλλα 1,20. Συν τα χρήματα που έχει δώσει για να αγοράσει εφημερίδα αγγελιών. Για έναν άνεργο όμως αυτό είναι μεγάλο ποσό. Πού θα βρει τα χρήματα;».
 «Η φτώχεια σε κάνει αγρίμι». Πολλές φορές οι διαπληκτισμοί μεταξύ ελεγκτών και επιβατών καταλήγουν σε συμπλοκές και τραυματισμούς. «Υπάρχει άνθρωπος (σ.σ. ελεγκτής) που τον χτύπησαν και έκανε 20 ράμματα. Αλλον τον είχαν δαγκώσει. Υπήρχε συνάδελφος ελεγκτής που τον κυνηγούσαν με σύριγγα για να τον τρυπήσουν» θυμάται ο κ. Ρεβύθης.
 «Αλλους τους βρίζουν. Θεωρούν ότι ο ελεγκτής είναι ο "κακός". Πως αυτός φταίει. Βγάζουν εκεί την αγανάκτηση και τον θυμό τους για την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Ομως όλα αυτά έχουν αιτία την ανέχεια. Η φτώχεια σε κάνει αγρίμι. Οταν πεινάς, δεν υπολογίζεις τίποτα».
 Ο κόσμος πάντως πρέπει να γνωρίζει, λέει ο κ. Ρεβύθης, ότι στα μέσα σταθερής τροχιάς οι ελεγκτές είναι «απλοί εργαζόμενοι, μεροκαματιάρηδες. Και μάλιστα καλά εκπαιδευμένοι».
 Η εξήγηση για τους διαπληκτισμούς μεταξύ ελεγκτών και επιβατών που δίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό δεν απέχει πολύ από την επιστημονική ερμηνεία.
«Με τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και με την τεράστια ανεργία στις νεανικές ηλικίες οι νέοι βλέπουν ότι δεν έχουν προοπτική και μέλλον. Αυτό τους γεμίζει με οργή, αγανάκτηση και απελπισία» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και καθηγητής Κοινωνιολογίας Θεοδόσης Κατσούλας, προσθέτοντας: «Ετσι, μερίδα νέων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν με τη φυγή. Απομονώνονται, κλείνονται σπίτι τους. Και άλλοι προσπαθούν με λάθεμένο τρόπο, με εκφράσεις βίας, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή». Οι νέοι άνθρωποι, σημειώνει ο κοινωνιολόγος, πρωταγωνιστούν συχνότερα σε τέτοια περιστατικά, διότι αισθάνονται πιο έντονα αδικημένοι από την κοινωνία. «Αυτό τους γεμίζει οργή και τους οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις».
Επιπλέον, ένα άνεργος νέος, αναφέρει ο κ. Κατσούλας, είναι πιθανόν να θεωρεί ότι αν ταξιδέψει χωρίς εισιτήριο και του κόψουν πρόστιμο «δεν έχει και τίποτα να χάσει. Ετσι κι αλλιώς δεν έχει χρήματα». Αντίθετα, οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που μπορεί να έχουν επίσης οικονομικές δυσχέρειες «είναι πιο συντηρητικοί. Ενδεχομένως φοβούνται περισσότερο τις πιθανές συνέπειες της μετακίνησης χωρίς εισιτήριο και του διαπληκτισμού με ελεγκτή». 

Δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους

 «Το Σωματείο μας θεωρεί ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρχει ειδική πολιτική γι' αυτές τις ομάδες πολιτών. Για παράδειγμα, να μην πληρώνουν οι άνεργοι» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης.

Σύρμα (.gr), ελεγκτής!

 «Πανεπιστήμιο. Προσοχή, είναι και πάνω και στους συρμούς κάτω». Μ’ αυτά τα λόγια ένας πολίτης προειδοποιεί για την ύπαρξη ελεγκτών στον σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.syrma.gr η οποία ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο – απευθυνόμενη προφανώς σ’ αυτούς που έχουν μετακινηθεί χωρίς εισιτήριο – σε ποιους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού ή του προαστιακού έχουν εμφανιστεί ελεγκτές. Οι αναφορές γίνονται από πολίτες που έχουν συνδεθεί με την ιστοσελίδα. Στο site υπάρχει ένας χάρτης με τους σταθμούς και στη δεξιά πλευρά με πράσινο χρώμα επισημαίνονται οι σταθμοί που είναι «καθαροί» από ελεγκτές και με κόκκινο οι σταθμοί όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους. «3 στην αποβάθρα» γράφει κάποιος που εντόπισε ελεγκτές στον σταθμό Πανόρμου. Κι ένας άλλος πληροφορεί ότι στο Σύνταγμα υπάρχουν «ελεγκτές μαζί με μπάτσους»

Πηγή: tanea.gr