Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Γερμανία: Αστυνομικοί κακοποιούν μετανάστη, σε σιδηροδρομικό σταθμό!

 Γερμανοί αστυνομικοί στο Ανόβερο φέρονται να κακοποίησαν σωματικά τουλάχιστον δύο πρόσφυγες. Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας. Οργανώσεις προστασίας προσφύγων εκφράζουν αγανάκτηση.

 Ένας γερμανός αστυνομικός φέρεται να έστειλε τον Μάρτιο του 2014 γραπτό μήνυμα μέσω του κινητού του σε συναδέλφους του, περιγράφοντας πόσο διασκέδασε με τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε έναν 19χρονο αφγανό μετανάστη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας (NDR), ο νεαρός άνδρας είχε συλληφθεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ανοβέρου, μεταξύ άλλων επειδή δεν έφερε το διαβατήριό του κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Μετά τη σύλληψή του, αστυνομικοί φέρονται να τον κακοποίησαν σωματικά και να τον ταπείνωσαν σε αστυνομικό κελί.
 Το παραπάνω περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NDR. Μισό χρόνο αργότερα και πάλι αστυνομικοί στο Ανόβερο συνέλαβαν έναν 19χρονο Μαροκινό, ο οποίος δεν είχε εκδώσει εισιτήριο σε τρένο. Και αυτός φέρεται να υπέστη κακοποίηση σε αστυνομικό κελί. Το περιστατικό φέρεται να αποδεικνύει άλλο ένα γραπτό μήνυμα αστυνομικού, ο οποίος καυχιόταν για τα δεινά στα οποία υπέβαλε τον νεαρό μετανάστη. Μάλιστα διέρρευσε και μία φωτογραφία, την οποία φέρεται να τράβηξε αστυνομικός, που δείχνει έναν άνδρα να κείτεται στο δάπεδο φορώντας χειροπέδες και έχοντας τα πόδια του αφύσικα λυγισμένα. Δίπλα του διακρίνονται μπότες, οι οποίες εικάζεται ότι ανήκουν σε αστυνομικούς.

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες

Το τμήμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο 
Ανόβερο (φωτ.) βρίσκεται στο στόχαστρο 
εισαγγελικών ερευνών.
 Το τμήμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ανόβερο (φωτ.) βρίσκεται στο στόχαστρο εισαγγελικών ερευνών
 Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι αν γνώριζαν κι άλλοι συνάδελφοί τους τι συμβαίνει - ενδεχομένως και προϊστάμενοι- και αν συνέργησαν στις πράξεις κακοποίησης. Σύμφωνα με τις έρευνες του NDR, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Η εισαγγελία του Ανοβέρου διεξάγει ήδη έρευνες εναντίον ενός αστυνομικού με την υποψία της πρόκλησης σωματικών βλαβών εν ώρα υπηρεσία και παράβασης του νόμου περί όπλων. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι ενός αστυνομικού κατασχέθηκε ένα παράνομο όπλο.
 Ο Γκύντερ Μπούρκχαρντ, γενικός διευθυντής της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl, εξέφρασε στην DW τον τρόμο του για «το μέγεθος ρατσισμού και απανθρωπιάς». Όπως σχολίασε, «αδυνατεί ακόμη να διανοηθεί ότι στη Γερμανία, σε μια δημοκρατία, ένας δημόσιος υπάλληλος βασανίζει πρόσφυγες».
 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Συνδικάτου της Αστυνομίας Ράινερ Βεντ έκανε λόγο για «ένα σοβαρό περιστατικό». Όπως υπογράμμισε στην DW, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ενεπλάκησαν ή είχαν γνώση των περιστατικών και άλλοι αστυνομικοί, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξουν συνέπειες.
 «Σοβαρές» χαρακτήρισε τις κατηγορίες στην αρχή της εβδομάδας και εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, διαμηνύονται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα παράσχει πλήρη στήριξη στις έρευνες που διεξάγει η εισαγγελία του Ανοβέρου για τη διαλεύκανση των γεγονότων.

Συντάκτες: Naomi Conrad / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: dw