Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ιστορικό περίπατο-ξενάγηση, στον Βιομηχανικό Πειραιά, με τίτλο Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση.

agios dionysios ose ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΤΡΕΝΟ – ΛΙΜΑΝΙ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Ιστορικός περίπατος στον Βιομηχανικό Πειραιά από το Λιμάνι της Αγωνίας και πολυπολιτισμική γιορτή από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

 Την Κυριακή 31 Μαΐου, στις 11:00 π.μ.- 15:00 διοργανώνουμε ιστορικό περίπατο-ξενάγηση στον Βιομηχανικό Πειραιά με τίτλο Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση. Ξεκινάμε από το Εργοστάσιο του Ο.Σ.Ε στη Λεύκα και καταλήγουμε στον σταθμό του Ο.Σ.Ε. στον Άγιο Διονύση. Χαράζουμε ένα από τα Πειραϊκά Μονοπάτια http://www.peiraikamonopatia.gr και αναδεικνύουμε την ιστορική, αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική μορφή της Πόλης. 
Ξενάγηση: Ευαγγελία Μπαφούνη. Ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.
Πρόκειται για συνδυασμένες εκδηλώσεις από το Λιμάνι της Αγωνίας και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.
-11:00: Επίσκεψη στο Εργοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα του Πειραιά. Συνάντηση στην είσοδο του εργοστασίου, Θηβών και Ρετσίνα και υποδοχή από εκπρόσωπο της εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού. Ξενάγηση από την Κα Ευαγγελία Μπαφούνη, Ιστορικό, Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και περίπατος κατά μήκος της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από τον παλιό βιομηχανικό Πειραιά, μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ο.Σ.Ε. στο λιμάνι του Πειραιά, στον Άγιο Διονύση. Αναλυτικότερα η διαδρομή περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Λεύκα, οδός Μεθώνης, οδός Θεσμοφορίου, ‘Φαράγγι’ και Σταθμός ΟΣΕ Αγ.Διονυσίου. 
-13:00: Πολύχρωμη διαπολιτισμική γιορτή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά. Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, http://asmpeiraia.blogspot.gr υποδέχεται στην αποβάθρα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του Ο.Σ.Ε στον Αγ. Διονύση στο λιμάνι του Πειραιά όπου για δεκαετίες έφθαναν μετανάστες από όλη την Ελλάδα για να πάρουν τα πλοία του ξενιτεμού, την ομάδα των ανθρώπων που θα περιηγηθούν στον παλιό βιομηχανικό Πειραιά και τους επισκέπτες του Σταθμού που θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Σχολείου. 

Αναλυτικότερα η εκδήλωση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών

 Το σημείο υποδοχής -η αποβάθρα του σταθμού- μετατρέπεται σε αίθριο καφενείο, όπου θα προσφέρονται αναψυκτικά και τοπικά εδέσματα από την Ινδία. Σε εξέδρα κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών θα φιλοξενηθεί παράσταση διάρκειας 45 λεπτών. Πολυπολιτισμικές μουσικές, τραγούδια, θεατρική απόδοση ποιημάτων και κινησιολογική δραματουργία θα έχουν τον κύριο λόγο σε αυτή την παράσταση μέσα από την οποία η Ομάδα Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά στοχεύει να παντρέψει το χθες με το σήμερα.
 Η επιλογή του σημείου “συνάντησης” δεν έγινε τυχαία. Η αισθητική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που αναδύεται μέσα από κάθε πέτρα του συγκεκριμένου σταθμού ανασύρει από τις μνήμες μας κοινές εμπειρίες Προσφυγιάς και Μετανάστευσης με τους περισσότερους μαθητές του Σχολείου -Έλληνες ή Μετανάστες- πρωταγωνιστές αυτής της πραγματικότητας.
 Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά ιδρύθηκε το 2005 και πήρε τη μορφή Σωματείου το 2006. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έχει αποδείξει ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν κοινωνικά αγαθά που αφορούν όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου θρησκείας ή ιθαγένειας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών μέσα στο κοινωνικό σύνολο με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων.

Πηγή: portnet.gr