Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Τουρκία: Τρένα υψηλής ταχύτητας υπόσχεται ο Νταβούτογλου.

 Την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια «μεγα-πόλη» στην καρδιά της Ανατολίας, εφ’ όσον νικήσει στις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
 Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του ιστορικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, K. Κιλιτσντάρογλου, περιέγραψε την ιδέα του ως «το σχέδιο του αιώνα». Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η πόλη θα έχει περί τα 3 εκατ. κατοίκους, θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, θα δημιουργήσει 2,2 εκατ. θέσεις εργασίας τις δύο επόμενες δεκαετίες και θα απορροφήσει επενδύσεις της τάξης των 160 δισ. δολ. Ωστόσο, ο αρχηγός του κεντροαριστερού CHP δεν αποκάλυψε σε ποιο ακριβώς σημείο σκοπεύει να οικοδομήσει τη νέα τουρκική «μεγα-πόλη».
 Η εξαγγελία του CHP, στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, έχει στόχο να μην υστερήσει του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια. Επί πρωθυπουργίας Ταγίπ Ερντογάν, οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΑΚΡ, από το 2002, υλοποίησαν μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια, όπως η κατασκευή νέας γραμμής μετρό που περνάει κάτω από τον Βόσπορο και ενώνει την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της Πόλης. Ενόψει αυτών των εκλογών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου υπόσχεται την κατασκευή και τρίτου διεθνούς αεροδρομίου στην Πόλη, όπως και τρένα υψηλής ταχύτητας που θα μειώσουν τον χρόνο του ταξιδιού προς την Αγκυρα σε μόλις 1,5 ώρα.
 Στο παρελθόν, το CHP είχε καταγγείλει τα «φαραωνικά» σχέδια του ΑΚΡ ως λαϊκίστικα πυροτεχνήματα και δώρα στους μεγαλοεργολάβους. Το ότι αποφάσισε να ανταγωνιστεί το ΑΚΡ σε αυτό το πεδίο προδίδει την ηγεμονία που έχει κατακτήσει το μετριοπαθές μουσουλμανικό κόμμα και τη δυσκολία της κοσμικής κεμαλικής αντιπολίτευσης να την υπονομεύσει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προδικάζουν άνετη επικράτηση του ΑΚΡ και σε αυτές τις εκλογές.
 Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Ερντογάν προέρχεται από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Αν το εν λόγω κόμμα υπερβεί το όριο του 10% και μπει στη Βουλή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ΑΚΡ δεν θα έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, θεσπίζοντας προεδρικό σύστημα, όπως διακαώς επιθυμεί ο Ερντογάν.

Πηγή: kathimerini.gr