Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Σιδηροδρομική «άνοιξη» με δρεζίνες και μουσείο στο παλιό σταθμό του Πλαταμώνα.

 Αλλάζει εντελώς το σκηνικό με το θέμα της ανάδειξης και ανάπλασης των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών στον Πλαταμώνα. Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με φορείς των σιδηροδρομικών της Λάρισας, σχεδιάζει τον καθαρισμό και τη διευθέτηση της γραμμής, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν δρεζίνες στο κομμάτι από τον σταθμό Νέων Πόρων μέχρι και τη σήραγγα κάτω από το κάστρο! Ακόμη, σχεδιάζεται η ανάδειξη και του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Πλαταμώνα και των γύρω κτιρίων, με τη λειτουργία σιδηροδρομικού μουσείου τα καλοκαίρια, με τη βοήθεια των σιδηροδρομικών της Λάρισας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, η σχετική έγκριση από τις αρμόδιες εταιρίες του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ κλπ.), την οποία θα ζητήσει ο Δήμος Δίου Κάτω Ολύμπου.
 Τα παραπάνω προέκυψαν, μετά από συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Λάρισα ο δήμαρχος Δίου- Ολύμπου κ. Κων. Δημόπουλος και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πλαταμώνα κ. Στ. Μπόζας, με σιδηροδρομικούς φορείς της Λάρισας, όπως τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών κ. Γιάννη Μάνθο και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» κ. Γιάννη Πολυμέρου. Ο δήμαρχος, ανέπτυξε τον σχεδιασμό του, για τις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές του Πλαταμώνα και τα κτίρια του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, που είναι ο εξής: Με την έγκριση των υπηρεσιών του ΟΣΕ και τη βοήθεια των σιδηροδρομικών της Λάρισας, να αναλάβει τον εξωραϊσμό του κτιρίου και να λειτουργήσει σιδηροδρομικό μουσείο, ίσως κάποιο παραδοσιακό καφενείο κλπ. παράλληλα, με βάση προδιαγραφές που θα συζητηθούν με τις υπηρεσίες του ΟΣΕ, θα μπουν κυβόλιθοι σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, που θα καθαριστεί σε όλο το μήκος της, από τους Νέους Πόρους μέχρι την παλιά σήραγγα προς Νέο Παντελεήμονα. Οι σιδηροδρομικοί θα αναλάβουν τη λειτουργία των δρεζινών και το στήσιμο του σιδηροδρομικού μουσείο, σε σταθερή συνεργασία με τον δήμο. Στόχος είναι να μπουν τρεις τουλάχιστον δρεζίνες, για να μεταφέρουν αρκετό κόσμο.
 Τα σχέδια αυτά της δημοτικής αρχής επιβεβαίωσε και χθες στην «ΕτΔ» ο δήμαρχος Δίου- Ολύμπου κ. Κων. Δημόπουλος, ο οποίος εκδήλωσε τη σταθερή βούληση της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού, με τη στήριξη και των σιδηροδρομικών φορέων.

Συντάκτης: Ε. Ρηγόπουλος
Πηγή: eleftheria.gr