Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Οι σιδηροδρομικοί μπροστάρηδες στους εργατικούς αγώνες.

Στην φωτογραφία, η λήξη της μεγάλης απεργίας των σιδηροδρομικών, το 1920.
  Οι σιδηροδρομικοί, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, έδωσαν σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων τους, από την πρώτη ήμερα δημιουργίας του Ελληνικού σιδηρόδρομου.
 Από την αρχή των εργατικών διεκδικήσεών τους,  ήταν μπροστάρηδες στους αγώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις μεγάλες επιτυχίες των εργατικών αγώνων, δεδομένου τις μεγάλης ισχύος που τους έδινε η θέση της εργασίας τους. Αναφερόμαστε βέβαια, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σιδηροδρόμου, όπου το τραίνο ήταν το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων στις χερσαίες μεταφορές. Παρόλο της έλλειψης οργάνωσης αρχικά, οι σιδηροδρομικοί κατόρθωσαν να ανορθώσουν το ανάστημα τους, δημιουργώντας οργανωμένες συνθήκες λειτουργίας σωματείων, διάσπαρτα στο δίκτυο. Όμως με το πέρασμα του χρόνου η αναγκαιότητα ενός καλύτερα οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, που θα καλύπτει ολόκληρο του σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν επιτακτική. Αυτή την ανάγκη ήρθε να καλύψει η ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών το 1920. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η ΠΟΣ είναι το σωματείο που αποτελεί τον συνδετικών κρίκο όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που την αποτελούν, ηγούμενη των εργατικών διεκδικήσεων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. 
 Κατά την μακρόχρονη πορεία του σιδηροδρομικού συνδικαλιστικού κινήματος, υπήρξαν εποχές δύσκολες, που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα. Ηγέτες του κινήματος πρόταξαν τα στήθη τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Βέβαια υπήρχαν κάποιοι, ελάχιστοι όμως, που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων λακίζοντας την ώρα της μάχης, μη ανταποκρινόμενοι στο μεγάλο χρέος τους…

Φωτογραφικά στιγμιότυπα, από τους αγώνες των σιδηροδρομικών κατά των πέρασμα των χρόνων, παλιότερα και πρόσφατα.



Συντάκτης: Χρήστος Γιαννακίδης
"Σιδηροδρομικά Νέα"