Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Κόντρα για το βίντεο στο μετρό, σχετικά με τις αποζημιώσεις από την Κατοχή!


 Πολιτική κόντρα ξέσπασε σχετικά με βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό υπέρ του αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις. 

 Οι βουλευτές του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός, κατέθεσαν ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους συναρμόδιους υπουργούς στη Βουλή, ασκώντας κριτική στην ενέργεια αυτή, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τη δυσαρέσκεια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, της γερμανικής κυβέρνησης.
 Σε αυτήν ερωτούν τους υπουργούς, αν το βίντεο αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και ποιο είναι το σκεπτικό της επ' αόριστο προβολής του. 
«Με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση, τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επί μέρους πολιτικών της» ερωτούν επίσης οι βουλευτές. 
 Στην απάντησή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζει «προβοκάτσια» το ζήτημα που δημιουργήθηκε και αποδίδει σε σχετικό δημοσίευμα του Spiegel. 
 «Πρόκειται για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Είναι μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. ‘Ησυχος. 
 ‘Όπως αναφέρει, το βίντεο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών παραχωρήθηκαν δωρεάν οι οθόνες των σταθμών του μετρό (γραμμές 1, 2 και 3) για την προβολή του, καθώς και άλλα 100 σημεία (62 διαφημιστικά πλαίσια και ενδεδειγμένοι χώροι) για την τοποθέτηση αυτοκόλλητων αφισών.
«Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50’’ (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Speigel όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται. Αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή-μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς» υποστηρίζει ο κ. ΄Ησυχος. 
 Υποστήριξε ακόμη, ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και του βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό, ότι στο επίκεντρο στο βίντεο «βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια».

Πηγή:star.gr