Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Εντείνονται οι πιέσεις στα ταμεία, για εκχώρηση των διαθεσίμών τους.

 Εντείνει τις πιέσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση για την τοποθέτηση των διαθεσίμων τους σε repos με την Τράπεζα της Ελλάδος, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους ασφαλισμένους ότι από προαιρετική, η εκχώρηση των διαθεσίμων τους θα καταστεί υποχρεωτική.
 Οι πιέσεις που, όπως πληροφορείται το Capital.gr, ασκούνται προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι ενδεικτικές της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας και της αγωνίας της κυβέρνησης να καλύψει τις υποχρεώσεις για την καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη του μήνα, μετά μάλιστα το «κρούσμα» καθυστέρησης πληρωμής μισθών στους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, κατόπιν σχετικών πιέσεων της κυβέρνησης, αύριο θα συνεδριάσει για το θέμα της μεταβίβασης των διαθεσίμων του στην ΤτΕ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΥΤΕΚΩ, ταμείου υγείας και πρόνοιας που περιλαμβάνει τραπεζοϋπαλλήλους (Εθνική, ΕΤΒΑ, Τράπεζα της Ελλάδος, Εμπορική, Alpha, Γενική, American Express) και υπαλλήλους ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ). Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου, ύστερα από δύο συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί και ήταν απορριπτικές ως προς την εκχώρηση 88 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του στην ΤτΕ. 
 Φοβούμενοι ουσιαστικά το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου, οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ έχουν καταθέσει, μάλιστα, εξώδικο έναντι των μελών του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να αποτρέψουν απόφαση εκχώρησης των διαθεσίμων του, θεωρώντας ότι τίθεται «σε απόλυτο κίνδυνο η καταβολή των συντάξεών τους».
 Δεδομένου ότι στο ΤΑΥΤΕΚΩ εκπροσωπούνται 12 σωματεία εργαζομένων, η αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. του ταμείου αναμένεται να λάβει και χαρακτήρα διαβήματος έναντι των κυβερνητικών προθέσεων για πιθανή επιβολή υποχρέωσης και των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύουν τα διαθέσιμά τους σε repos με την Τράπεζα της Ελλάδος. 
 Σημειώνεται πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos), οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υποχρεωτικά μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Απριλίου, κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου.
 Το σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο, ωστόσο, δεν αίρει τις αντιστάσεις ασφαλιστικών ταμείων από το να εκχωρήσουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, καθώς στην παρούσα φάση φαίνεται να υπερέχει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: capital.gr