Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ετοιμάζονται να μπουν σφήνα οι Αμερικάνοι, στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 Η αμερικανική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών Watco Companies, L.L.C, προνομιακός συνεργάτης της Hewlett Packard στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να χτυπήσει τον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που συμπληρώνει το διαμεταφορικό άξονα Ασίας-Ευρώπης που οικοδομεί η Cosco.

 Καθώς η πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι μια από τις ιδιωτικοποιήσεις που εμπίπτουν σε αυτές που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα σεβαστεί τη διαδικασία αφού έχει ήδη ξεκινήσει, κορυφαία στελέχη της πραγματοποίησαν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες στην Ελλάδα και φέρονται να προωθούν την συμμετοχή τους στην διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με όχημα την ρουμανική εταιρεία που έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον.
 Η Watco λειτουργεί 4 μονάδες μεταφοράς, συντήρησης, τερματικών σταθμών (αλλά και λιμενικών σταθμών). Είναι η λειτουργός 32 διαφορετικών γραμμών στις ΗΠΑ μικρών αποστάσεων (για τα αμερικανικά δεδομένα) και θεωρείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες shortline σιδηροδρόμων εκεί.
 Το ρουμανικό σχήμα λοιπόν που θεωρείτο μέχρι πρότινος «νεκρό» εξαιτίας ενδογενών εταιρικών του προβλημάτων (που περιλαμβάνουν και ένα φυλακισμένο στέλεχος) αναδεικνύεται σε φαβορί. Όμως η (μόνη) άλλη αντίπαλη κοινοπραξία είναι αυτή της ρωσικής JSC Russian Railways με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ…


Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", fpress.gr